- hirdetés -

Két hete tette közzé internetes felületén az szja-bevallási tervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ügyfeleiknek igyekeznek hasznos tanácsokat adni abban, hogyan járjanak el. A jóvá nem hagyott tervezet május 20-án automatikusan bevallássá válik, kivéve egyéni vállalkozók mezőgazdasági őstermelők és áfafizetésre kötelezettek számára.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Igazgatóságának tájékoztatója szerint mindenkinek ki kell egészítenie a bevallási tervezetét, ha olyan jövedelmet is szerzett, melyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás (ilyen lehet például a magánszemélytől ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem).

Ha valakinek az adóbevallásában szerepel 200 ezer forintot nem meghaladva fizetendő személyi jövedelemadó vagy szociális hozzájárulás, akkor az egyéni vállalkozók és áfás magánszemélyek kivételével kérhetnek hat havi pótlékmentes részletfizetést. Ezt természetesen az adóbevallásban is meg kell jelölni. Az első részlet befizetésének határideje május 20.

A visszautaláshoz bankszámlaszámot vagy postai címet kell megadni, ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel. Amennyiben valaki 2019-ben több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevalláshoz kell kérnie, hogy a visszautalást melyik pénztárhoz kéri. Fontos, hogy aki papíralapon adja be adóbevallását, mindenképp alá kell írnia a főlapot. Ellenkező esetben a bevallás érvénytelen.

A személyi jövedelemadó (szja) 1+1 százalékát illetően akár az internetes felületen is nyilatkozhatnak, de papíralapon is, melyet postán küldhet be a NAV-hoz az ügyfél. Amennyiben a munkáltató vállalja a rendelkező nyilatkozatok összegyűjtését, akkor a munkavállalóknak május 11-ig kell átadni nyilatkozataikat részükre.

Az adóügyek döntő többsége elektronikusan is intézhető, ezért a hivatal arra kéri ügyfeleit, hogy lehetőleg az elektronikus vagy a telefonos ügyintézést válasszák, így elkerülik a jelenlegi időszakban veszélyes személyes megjelenést és sorban állást. Ha azonban mindenképpen szükségesnek érzik a személyes megjelenést, arra kérnek mindenkit, hogy előtte foglaljanak időpontot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.