- hirdetés -

Erről is tájékoztatott dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai sajtóeseményén, ahol újra felhívta a figyelmet arra, a legtöbb, amit az állampolgárok tehetnek, ha otthon maradnak. Az idősek számára fenntartott 9 és 12 óra közötti idősáv nem enyhítés, hanem szigorítás. Összefoglaló.

A sajtótájékoztató elején Lakatos Tibor rendőrezredes beszélt arról, hogy a hétfőtől kinevezett kórházparancsokok orvosi kérdésekben nem hoznak döntéseket, munkájuk támogató jellegű, a készletgazdálkodásra és a biztonságra terjed ki. A megbízóleveleket ma két órakor adta át számukra Halmosi Zsolt országos főparancsnok.

A folytatásban Müller Cecília elismételte, hogy az újabb 65 fővel 408-ra nőtt a regisztrált koronavírus fertőzöttek száma, ketten pedig életüket vesztették tegnap óta. Egyikük 86, a másikuk 90 éves volt más alapbetegségekkel. Lélegeztetésre 14-en szorulnak. Ismét kiemelte, hogy néhány napon, legfeljebb egy-két héten belül a tömeges megbetegedések szakaszába léphet a járvány, ezért mindenki csak rendkívül indokolt esetben hagyja el otthonát. A kontaktuskutatás folyamatos, a 7 erre kialakított laboratóriumában éjjel-nappal dolgoznak, eddig valamivel több, mint 12 ezer mintát ellenőriztek.

Újságíró kérdésre válaszolva elmondta, a vírus bárkire veszélyes lehet, életkortól függetlenül, ahogyan vannak is a fertőzöttek között fiatalok, de sem életkorukról, sem lakhelyükről nem árult el semmit. Azt is megerősítette, hogy egészségügyi dolgozók szintén megfertőződtek.

Beszámolt róla, hogy a nagymágocsi idősek otthonában azután indult vizsgálat, miután egy ápolt elesett és kórházba került. Ott lázasodott be, tesztje pedig pozitív lett. A 286 lakóból további hétről derült ki, hogy elkapták a fertőzést, őket a szentesi Bugyi István Kórházban kezelik.

Szintén újságírói kérdésre reagálva közölte: a Kínából érkezett védőfelszerelések minősége nagyon eltérő, ezért átvizsgálják azokat, hiszen fontos, hogy ezekben megbízhassanak.

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.