- hirdetés -

Bár az időjárás nem ezt mutatja, sokak már jól tudják: hamarosan itt lenne az ideje, hogy téli guminkat nyárira cseréljük. De pontosan mikor váltsunk, és mikor érdemes új abroncsokat beszerezni? A felmerülő kérdésekre Sárközi-Hajdú Dániel, a Steel-Tire Kft. tulajdonos-cégvezetője adott válaszokat.

A balesetmentes közlekedés egyik alapfeltétele, hogy mindig az évszaknak megfelelő gumiabroncsokkal közlekedjünk, ezért nem mindegy mikor váltunk.
– Abban az esetben, ha az időjárás tartósan +7 Celsius fokos átlaghőmérséklet felett van, akkor a téli gumit nyárira cserélhetjük. Azonban ragaszkodnék ahhoz a nézethez, amely a németeknél bevált, miszerint bolondok napja és halottak napja között érdemes nyári gumit használni – ismertette Sárközi-Hajdú Dániel, a Steel-Tire Kft. tulajdonos-cégvezetője

Hozzátette, a jelenlegi bizonytalan időjárási helyzetben érdemes lehet április első hetét megvárni, majd mikor tartósan magas lesz a hőmérséklet, akkor érdemes váltani.

Mikor cseréljük újra a régit?

Egy autóval rendszeresen foglalkozni kell – ezt minden autótulajdonos tudja. Azonban nemcsak az alkatrészekre, hanem a biztonságos közlekedést megalapozó abroncsokra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk. A nyári gumik általános állapotát, illetve a profilmélységet is lényeges ellenőrizni felszereléskor.

-A jogszabály 1,6 milliméteres profilmélységet ír elő, a rendőr ezalatt megbüntethet. Azonban biztonságunk érdekében véleményem szerint akkor érdemes újra váltani, mikor a négy milliméteres korszakba ér, azaz a profilmélysége négy milliméter vagy az alatti – mondta Sárközi-Hajdú Dániel.

(Fotó: Rosta Tibor)

Mint mondta, újonnan a gyártó általában nyolc-kilenc milliméteres profilmélységgel adja ki az abroncsokat.
– Négy milliméternél azért is érdemes váltani, mivel az esős időszakokban, mint például a tavasz, az aquaplaning vagyis vízen futás veszélye fennállhat, amely könnyen instabillá teheti a gépjárművet – fogalmazott.

Hangsúlyozta, fontos, hogy abban az esetben, ha a bordamélység magasabb, mint négy milliméter, de az abroncs gyártásától számítva eltelt hat év akkor is cserélni kell.
– Ezt a gumiabroncs oldalán ellenőrizhetjük a DOT felirat után látható négy számjegy segítségével. Az első két szám a hetet adja meg, a másik kettő pedig az évszámot. Például a DOT: 1403 azt jelenti, hogy az abroncsot a 14. héten gyártották 2003-ban – tájékoztatott a szakember.

Zárásként úgy fogalmazott, ezt mindenképpen érdemes ellenőrizni, hiszen a gumi is élő szervezet, amely hat év után már adja le azt a tapadást, amely megfelelő annak a gépjárműnek, amire tervezték.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.