- hirdetés -

A koronavírus-járvány az egész gazdaságot megviseli, vagy meg fogja viselni. Az első vesztesek, a turizmus, a vendéglátás és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások. Két orosházi egységben néztünk szét.

Cseh Krisztián egy több lábon álló vállalkozást vezet. Büfé, egy bár és egy kebabos alkotják. Azt mondja, elkeserítő a helyzet.

– A csarnok bezárásával, a sportesemények elmaradásával a büfét lenullázhattuk, de nem sokkal jobb a helyzet a bárban sem. Reggeltől tizenöt óráig tarthatunk nyitva, ez alatt pedig csak néhány kávé fogy egész nap. A kebab még próbál talpon maradni, de ott is szigorú intézkedéseket kellett hoznunk. Egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat az üzletben, csak elvitelre árusítunk, délután háromtól pedig csak kiszállítás van. Kb. negyedére esett vissza itt is a forgalom – mondja Cseh Krisztián.

A bárban alig van forgalom (Fotó: Dancsó József)

A miniszterelnök bejelentését, amelyben a kormány segítségnyújtását ismertette az ágazat érintettjeinek, örömmel fogadták.

– Kaptunk egy kis könnyítést, melyet természetesen nagyra értékelek, de sajna a rezsit, a bérleti díjakat továbbra is fizetnünk kell, forgalom pedig alig van – tette hozzá a tulajdonos.

Gyopároson van Mellis Csaba étterme. A strand bezárásával együtt az étterem is lehúzhatná a rolót, de a kiszállítást még folytatják. Komoly átszervezés után dolgozik tovább a konyha.

– Megpróbálunk minden kollégának segíteni, senkit nem hagyunk magára. Ami a házhoz szállítást illeti van visszaesés, bár a rendszeres megrendelőink jó részének most is visszük az ételt. Bizalmatlanabbak lettek az emberek, próbálnak otthon főzni. Az alapanyag árak egyik napról a másikra nagymértékben megnőttek, amit mi már nem tudunk beépíteni az árba, úgyhogy azt hiszem, lesznek problémák – mondja az üzletvezető.

Reméljük, nem tart soká, igyekszünk túlélni (Fotó: Takács Csaba)

A kormány segítő gesztusát Mellis Csaba is nagyra értékeli.

– Azt gondolom, hogy ez egy borzasztó nagy lépés volt, melyet biztosan követ még néhány hasonló. Nehéz lesz kigazdálkodni a járvány hónapjait, de ezzel nagyot segített rajtunk a kormány. Megpróbáljuk túlélni. Vigyázunk, amennyire lehet és igyekszünk megtartani a megrendelőink bizalmát. A meghozott szigorú higiéniai intézkedések mind ezt szolgálják – hangsúlyozta Mellis Csaba.

Járvány idején is – így, vagy úgy, de – enni kell. Akárhogyan is oldjuk meg ezt, a fő szabály, hogy tartsuk be a rendelkezéseket, vigyázzunk magunkra és egymásra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.