- hirdetés -

Az ébredő természetről, a tavasz csodáiról fotósunk, a nemzetközi és hazai természetfotó pályázatokon több alkalommal sikerrel szerepelt Palcsek István jóvoltából láthatunk most néhány képet. A szemet gyönyörködtető alkotások mellett az évszak szépségéről István – kivételesen módon – szavakkal is vall.

„Nehéz napok és hetek előtt állunk, érthetően Orosházán is a járvány, és az ezzel kapcsolatos intézkedések állnak az érdeklődés középpontjában. Azonban a természet örök körforgása nem áll le, és talán alig vesszük észre, de időközben menetrendszerűen elérkezett a tavasz. A minket körülvevő élővilág a megújulás időszakába lépett, amelynek leglátványosabb hírmondói a virágok és a madarak.

A fényigényes kora tavaszi virágok teljes színpompájukban nyílnak, hiszen a felnövő aljnövényzet és a hamarosan kilombosodó fák árnyékában már túl késő lenne, hogy magukhoz csalogassák a beporzást végző első rovarokat.

A madaraknál a párválasztás és a területfoglalás időszaka veszi kezdetét. A legtöbb faj ilyenkor látványos nászruhát visel, ezenkívül a hangjukkal is igyekeznek felhívni magukra a figyelmet. A városban is felfigyelhetünk a tavasz jeleire, az első zsenge levelek, a korán virágzó fák és bokrok színesítik környezetünket. Hajnalban az énekes rigók gyönyörű trilláit hallhatják a korán kelők, később a pintyek, cinegék és a harkályok is csatlakoznak a kórushoz. Esténként pedig a fekete rigók fütyülése hallatszik mindenfelé, és a figyelmesebbek már az első denevéreket és észrevehetik.

Talán most érdemes elgondolkodni azon, hogy a természetet uralni akaró civilizációnk mennyire sérülékeny, hogy az emberi társadalmak csak a természeti környezetünkkel összhangban létezhetnek. A járvány véget fog érni, az élet nem áll meg. Tavasz lesz jövőre is, de rajtunk is múlik, hogy milyen.”

Palcsek István

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.