- hirdetés -

Tekintettel a koronavírus (COVID-19) okozta egészségügyi veszélyhelyzetre, az Orosházi Kórház Operatív Koronavírus Testülete március 16-a hétfőtől visszavonásig – a lakosság és az egészségügyi dolgozók védelme érdekében – több változást is életbe léptet a kórházban.

Szüneteltetik a fekvőbeteg ellátásban az elektív, azaz a tervezett ellátásokat, műtéteket (sebészet, szülészet-nőgyógyászat, urológia, szemészet, fül-orr-gégészet) az Orosházi Kórházban. Az intézmény a fekvőbeteg osztályokon kizárólag sürgősségi betegeket lát el és nem halasztható ellátásokat végez.

A látogatási tilalom miatt az osztályokhoz kapcsolt ambulanciákon (például a fül-orr-gégészet, gyermekgyógyászat, sebészet, nőgyógyászat) a betegellátás tilos. Ezekről bővebben a Kórház utcai portaszolgálaton kapnak felvilágosítást az érdeklődők.

Szünetel a Nappali Kórházi ellátás is, így a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály nappali részlegére nem lehet bemenni felvenni a kezeléseket.

A járóbeteg szakellátást egyelőre nem korlátozza a kórház, de arra kérik betegeiket, hogy amennyiben a tervezhető vizsgálatokat (labor, röntgen, ultrahang és egyéb szakrendelői vizsgálatok) a háziorvosuk is halaszthatónak tartja, a fertőzésveszély csökkentése érdekében csak a járványhelyzet után keressék fel a szakrendelőket, diagnosztikai részlegeket. Megfázásos panaszok esetén minden esetben a sebészeti szájmaszk használatát kérik.

Amennyiben enyhék és nem súlyosak; életet, kilátásaikat befolyásolók a beteg panaszai, az SBO gördülékeny működése érdekében azt kéri az intézmény vezetősége, hogy sürgős esetben először a háziorvossal, ügyeleti időben pedig a háziorvosi ügyelettel vegyék fel a kapcsolatot. Felhívják a figyelmet, hogy amennyiben bárki lázzal járó, felső légúti hurutos panaszt észlel magán, abban az esetben a kapcsolatfelvétel először telefonon történjen (háziorvos, háziorvosi ügyelet).

A fent felsorolt döntések fő oka az, hogy a tervezett műtéti beavatkozások, az osztályokhoz kapcsolt ambuláns, illetve a nappali kórházi ellátások nagyon sok orvos-beteg találkozással járnak, ami veszélyhelyzetben egyrészt terheli a kórházi ellátó rendszert, másrészt sok egészségügyi eszköz (maszkok, egyszer használatos műtéti ruhák, sapkák, egyéb védőfelszerelések) felhasználásával jár, melyekre szükség lehet abban az esetben, ha a járvány Orosházán, illetve a kórház ellátási területén megjelenik.

Mivel a COVID-19 vírus lappangási ideje hosszú (akár 14 nap) és a már fertőzött, de tüneteket nem produkáló páciensek továbbadhatják a vírust, ezek az orvos-beteg találkozások kockázatot jelentenek a kórházi dolgozókra és a betegekre egyaránt. Ezért arra kérik a halasztható műtétre váró betegeket, akkor se menjenek be a kórházba, ha a műtét időpontja a következő napokra szól. Az intézmény kiértesíti a tervezett műtétre váró összes beteget, és arra kérik őket, vegyék fel a kapcsolatot telefonon keresztül kezelőorvosaikkal, illetve a kórház osztályaival. 

Aki teheti, maradjon otthon, feleslegesen ne találkozzon másik emberrel, ne menjen közösségbe, mosson kezet és fertőtlenítsen! Mindezekkel sokat tehet a járvány terjedésének lassításáért.

Fotó: Püspöki Zsolt/Orosházi Kórház

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.