- hirdetés -

A kormány által kihirdetett koronavírus miatti vészhelyzetben felírási igazolás nélkül is bárki átveheti a patikában a gyógyszert. Ehhez elég, ha tudja a beteg TAJ-számát és önmagát igazolja.

Kásler Miklós, az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) minisztere tegnap este adta ki a rendeletet, mely szerint ilyenkor a gyógyszerész a számítógépben rögzíti a gyógyszer átvevőjének adatait. Módosultak a gyógyszerátvétel általános szabályai is.

Hogyha az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) bármilyen okból nem érhető el, nem működik az internetkapcsolat vagy a patika számítógépe, az orvosságot a recept vagy felírási igazolás alapján is kiadhatják, amennyiben rajta van az orvos aláírása és bélyegzője.

Ha nem volt felírási igazolás, akkor eddig csak a beteg kaphatta meg a gyógyszert elektronikus vény alapján. Ez most kibővült a beteg törvényes képviselőjével vagy meghatalmazottjával, de csak abban az esetben, ha az illetőt a beteg önrendelkezési nyilvántartásában rögzítették az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben.

– A rendelet szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszerkiadást felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát és a saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket – olvasható az EESZT nyilatkozatában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.