- hirdetés -

A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ne használjanak mobiltelefont, fogadják meg a rendőrség tanácsait.

A gyalogosan közlekedők tekintetében fontos, hogy mielőtt lelépnek a gyalogos-átkelőhelyre, alaposan nézzenek szét, és győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úttesten. Annak érdekében, hogy megfelelően körül tudjanak nézni, az adott közlekedési helyzetre kell figyelniük, amelyet megnehezíthet a mobiltelefon, vagy a fülhallgató használata.

Az úttesten való átkelés előtt a 180 fokban történő szétnézés nem lehetséges, ha a figyelmet a mobiltelefon kezelése elvonja, és az adott közlekedési helyzet felismerését pedig rontja a telefon használata. Bizonyos közlekedési szituációban akár rossz döntést is hozhatnak azok, akik nem kellően figyelnek a forgalomra.

A KRESZ nem tiltja a gyalogos közlekedők számára a mobiltelefon használatot azonban a 21. § (6) bekezdése alapján „A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.”

A rendőrség kéri a közlekedés résztvevőit, hogy az úttestre, gyalogos-átkelőhelyre történő lelépés előtt mellőzzék a mobiltelefon használatát, álljanak meg, és nézzenek szét.

(kiemelt kép: police.hu)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.