- hirdetés -

A hétfő délutáni megnyitót követően a gimnazistáknak szervezett német nyelvű vetélkedővel folytatódott a Német Kultúra Hete. Mivel idén Svájc kerül a középpontba, így természetesen Táncsics gimnáziumba érkező csaptok is ebből az országból készültek fel, körüljárva földrajzi, gazdasági, kulturális, de még sport és gasztronómiai szempontból is.

Piros-fehér zászlók, csodás tájakat bemutató fotók, finomabbnál finomabb csokoládék, sajtok képei, és egy méretes karóra. Többek között ez fogadta a gimnázium aulájába belépőket március 3-án, meg persze nagy zsibongás, hiszen a vetélkedőre a meghívott húsznál is több csapat érkezett.
– Azok az iskolák kaptak felkérést, ahol a település rendelkezik német nemzetiségi önkormányzattal. Nagy örömünkre el is fogadták az invitálást, így jöttek hozzánk Mezőberényből, Gyuláról, Tótkomlósról, Vésztőről, Gyomanedrődről, és természetesen a helyszínt biztosító Táncsics is több csapattal képviselteti magát. Összesen 22 kis társaság méri ma össze itt a tudását – tájékoztatott Abonyi Lajos, az Orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat 1. elnöke.

A három fős csapatok előre elkészítették Svájcot bemutató plakátjaikat és szövegüket, helyenként nem kevés fantáziával ötvözve az ország sajátosságait.
– Mi a svájci csoki, a Toblerone köré építettük a bemutatkozásunkat, mert az az egyik kedvencünk – mondta mosolyogva Németh Normann, aki azért jelentkezett két társával a vetélkedőre, hogy gyakorolja a németet és bővítse a tudását. – Mi egy sportolót vettünk górcső alá, ő nem más, mint Roger Federer. Azért őt választottuk, mert mindannyian szeretjük a teniszt, a vetélkedőre pedig azért neveztünk, mert a németet is szeretjük, emellett tanáraink is biztattak – árulta el a két asztallal odébb ülő Gábor Fanni.

A témaválasztás azért is lehetett ennyire változatos, mert a szervezők nem szabtak meg irányvonalat, Svájc bármely szegmense főszerepet kaphatott.
– Lévén, hogy Svájc annyi mindent kínál kistelepülések és nagyvárosok tekintetében egyaránt. A diákok képzeletére volt bízva, ki mit készít. Láttam olyat is, ahol csak egy óra szerepel, gondolom, az a csapat erre építi fel három perces országismertetőjét – osztotta meg első benyomásait Abonyi Lajos.

A szóbeli mellett írásban is helyt kellett állniuk a résztvevőknek, a feladatokat a Táncsics gimnázium német munkaközösségének tanárai állították össze. Volt köztük a svájci nevezetességekre vonatkozó és történelmi, nyelvtani témájú is.
– Különlegességként felmerül a svájci dialektus, amely ugyan nem hivatalos, de millió meg egy változata van. Mivel a diákok nálunk és ott is az irodalmi németet tanulják, valóban érdekes lesz majd megbirkózniuk a csapatoknak ezzel az izgalmas nyelvjárással – emelte ki Abonyi Lajos.

A zsűri feladatait Mittag Roland, az Osztrák Kulturális Központ vezetője látta el, a gimnázium német nyelvi lektorával, és Oláh Gizella nyugdíjas német szakos tanárral közösen. Az pedig ennél a vetélkedőnél semmiképp sem üres frázis, hogy a részvétel volt a fontos, hiszen mind a 66 diák értékes ismeretekkel gazdagodott az úticélként és munkahely szempontjából is szóba jöhető országról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.