- hirdetés -

Nos, a világ változik és benne a nők is. Ma már nyíltabban merik felvállalni mindazt, ami eddig a sztereotípiák miatt csak a férfiaké volt. Ilyen a futball is.” – hangsúlyozta Melich Viktor, a Csorvási Sport Klub Női Labdarúgó Csapat vezetője.

A csorvási női, pontosabban leány foci csapat 2016-ban alakult. Az egész úgy kezdődött, hogy a fiúk edzésein gyakran megjelentek a focizni szerető lányok is. Kezdetben 6-8 fő, később egyre többen. Kitartó és lelkiismeretes munkájuk eredményeként teljesült az álmuk, létrejött a csorvási női labdarúgó csapat.

– Mi egy önerőből szerveződő csapat vagyunk – kezdi Melich Viktor edző. – Csakis önnön magunkért, a versenysportolásba vetett hitünkért dolgozunk, küzdünk, harcolunk. Célunk, hogy nap mint nap, hétről-hétre bizonyítsuk, igen is fontos a közösség, és az együtt elért eredmények megbecsülése. Igyekszünk példát mutatni, hogy láthassa a világ, mennyire fontos a csapatsport és az összetartozás ereje – folytatta.

A nagy csapat (Fotó: Melich Viktor)

A csapatsport fel nem fogható élményt nyújt a lányoknak

A jelenlegi játékoskeret 15 fő, az átlag életkor 18-25 év közötti. A felkészülési időszakban heti háromszor edzenek a lányok, ami a szezon folyamán a mérkőzések miatt kettőre redukálódik. A téli időszakban termes és konditermes, illetve – ha az időjárási engedi – füves szabadtéri edzések is vannak. Lazsálni nem lehet, a meccsekre folyamatosan készülni kell.

– „Minden héten háború!” Idézhetném Oliver Stone 1999-ben rendezett filmjét, mely remekül tükrözi a csapatsport küzdelmeit, viszontagságait, és azokat a fel nem fogható élményeket, melyet egy sportág ad. Jelenleg minden hétvégénk meccsnap, mivel az MLSZ által szervezett 10 csapatos NB II. női futsal bajnokságban szerepelünk. De ezen felül persze megragadunk minden lehetőséget, teremtornát, kupát, ahol csak bizonyíthatjuk játéktudásunkat és szenvedélyünket – folytatta az edző.

A csapat több sikeres tornán van túl. Melich Viktor elmondta, voltak már elsők és szomorú másodikok is, és talán meglepő, de boldog és egymásba boruló utolsók is. A megyei bajnokságokban többször szerepeltek. A 2017-2018-as szezonban a harmadik, a 2018-2019 szezonban a második helyet szerezték meg. Emellett sok egyéni remek teljesítménnyel is büszkélkedhetnek a csapat tagjai, úgy mint a legjobb kapus, a legjobb mezőnyjátékos, illetve több gólkirálynői cím.

Sokan gondolják még úgy, a nők lábára nem való a stoplis cipő

– Nők és foci! Ezt sokan nem értik. Nos, a világ változik és benne a nők is. Ma már nyíltabban merik felvállalni mindazt, ami eddig a sztereotípiák miatt csak a férfiaké volt. Ilyen a futball is. De kérdem én, a labdának nem mindegy, hogy aki éppen bűvöli, az épp milyen nemű? Eleinte magyarázkodnom, érvelnem kellett, hogy miért is fociznak a lányok. Ma már csak mosolygok, mikor ezen valaki elcsodálkozik és hagyom, hogy a saját szemével csodálkozzon azon, mit művelnek ezek a hölgyek. A női focit sokan csak hóbortnak tekintik. Ők még úgy gondolják, a nők kezébe csak a fakanál való, és nem illik a lábukra a stoplis cipő. De aki megismer bennünket, és látja rajtunk az elhivatottságot, a sok befektetett munkát és kitartást, az remélhetőleg előbb vagy utóbb elismeri majd, amit véghez viszünk – emelte ki Melich Viktor.

„A nők és a foci”

A csapattagok és vezetőjük folyamatosan tesznek azért, hogy népszerűsítsék a sportágat és csapatukat.

– Várjuk a szponzorok, támogatók segítségét a versenyeztetéshez szükséges feltételek biztosításához. Ezek közt szerepelnek a nevezési és játékos engedélyek költségei, az edzések körülményeinek biztosítása, a szükséges eszközök beszerzése, karbantartása, az egyéni felszerelések, számozott, feliratozott mezek vásárlása, a hivatalos mérkőzés körülményeinek biztosítása, valamint az utaztatási térítése is. És ez még nem az összes feltétel, mely egy csapat megfelelő versenyeztetéséhez szükséges. Így nagyon várjuk a támogatók segítségét – zárta gondolatait Melich Viktor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.