- hirdetés -

Idén Svájc a középpontja a Német Nemzetiségi Önkormányzat programjának, melyet minden évben a német nyelv, kultúra és hagyományok ápolása érdekében rendeznek. A Svájci Hét ünnepélyes megnyitóját megelőzően március 2-án az ország budapesti nagykövete, Peter Burkhard látogatott el a Polgármesteri Hivatalba és a Táncsics Mihály Gimnáziumba.

Svájci Hetet rendez március 2-tól az orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat, melynek keretében Svájc budapesti nagykövete, Peter Burkhard érkezett a városba. A nagykövet útja elsőként a Polgármesteri Hivatalhoz vezetett, ahol Dávid Zoltán polgármester és Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke fogadta őt.

Elsőként a Polgármesteri Hivatalban fogadták nagykövetet (Fotó: Palcsek István)

– Nagy megtiszteltetés a nagykövet látogatása, hogy eljött megnézni a várost és az itt működő Német Nemzetiségi Önkormányzat munkáját – köszöntötte a vendégüket Dávid Zoltán, majd bemutatták neki Orosháza, valamint Békés megye történetét, jellegzetességeit és látnivalóit.

Ezt követően a Táncsics Mihály Gimnáziumban tett látogatást Peter Burkhard, ahol az intézmény igazgatója, dr. Blahó János fogadta bemutatva neki az iskola és névadójának történetét, az egykori osztályok és kiemelkedő eredményt elért tanulók fotóit. Abonyi Lajos, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, a Svájci Hét a Német Kultúra Hete programsorozat része, legutóbb 2016-ban fogadták az ország nagykövetét.

A hivatalból a Táncsics Mihály Gimnáziumba vezetett Peter Burkhard útja (Fotó: Palcsek István)

– A hagyományoknak megfelelően először a város és a megye bemutatásával kezdtünk, melynek négy évvel ezelőtt gyakorlati eredménye is volt, a korábbi nagykövet ajánlására telepedett le Orosházán a Woertz cég. A mi profilunknak megfelelően ezen kívül kulturális rendezvényeket szerveztünk az egész hetes programsorozathoz – tette hozzá Abonyi Lajos.

A Svájci Hét hétfői napjának programjai ezzel még nem értek véget, a Táncsics Mihály Gimnázium ezt követően a rendezvény nyitó ünnepségének adott otthont. A következő napokban többek között vers- és prózamondó versenyekkel, kvízjátékokkal várják az orosházi és környékbeli iskolák tanulóit, hogy próbára tehessék az országgal kapcsolatos ismereteiket.

Az orosházi általános- és középiskolák mellett a nemzetiségi önkormányzattal szintén rendelkező Elekről, Mezőberényről, Vésztőről és Gyomaendrődről is érkeznek versenyezni diákok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.