- hirdetés -

1920 júniusában alakította meg birkózó szakosztályát az Orosházi Munkás Testedző Kör. A versenyszerű birkózás elindulását ettől a dátumtól számoljuk.

Események

A tavalyi évhez hasonlóan – amikor a könyvtár 70. szülinapját – köszönthettük, idén a 100 éves birkózás centenáriuma alkalmából lesz rangos események helyszíne Orosháza. Az Orosházi Spartacus Birkózó Klub elnöke, Szél Attila szedte sorba az ünnepi év rendezvényeit.

– A birkózás berkein belül ez mindenkit érint, ezért úgy próbáljuk megoldani, hogy a közös rendezvényeken, minden volt és jelenlegi birkózó részt vehessen. Az első rendezvény a Diákolimpiai grundbirkózó versenyünk volt.

Az első esemény a Diákolimpiai grundbirkózó verseny volt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Időrendben a következő az április 18-i Junior Szabadfogású és Női Országos Bajnokság, mely egyben dr. Sándor László Emlékverseny is lesz. Itt mind a fiúk, mind a lányok mezőnyében találhatunk kimagasló eredményekkel rendelkező orosházi versenyzőt. E verseny keretében tervezzük az épülő új birkózó csarnok alapkő letételét. Vendégünk lesz Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke is – kezdi a felsorolást Szél Attila.

A junior országos bajnokságon is lesznek orosházi esélyesek (Fotó: Magyar Birkózó Szövetség)

Június hatodikán ünnepi nagygyűlést rendeznek a Petőfi Művelődési Központban, ahol megemlékeznek a 100 évről. Itt kerül az olvasók kezébe, a már szerkesztés alatt álló, az elmúlt 100 évet megörökítő és feldolgozó könyv.

– Reményeink szerint a három egyesület közösen szervezi meg azt a szeptemberi területi versenyt, melyet a nemrég elhunyt Horváth László emlékének szentelünk. Az évi utolsó rendezvényünk egy záró vacsora lesz, melyet az eddigiektől eltérően nem csak kis családias rendezvényként szervezzük, hanem próbáljuk olyan emberek részvételét is biztosítani akik eddig és reményeink szerint ez után is támogatják az orosházi birkózást – zárja a felsorolást a klubelnök.

Készül a könyv

A mintegy százoldalasra tervezett könyvhöz hárman gyűjtik az anyagot az orosházi birkózásról. Minden orosházi történés tudója, Koszorús Oszkár vállalta magára az 1945-ig tartó időszakot, és a végleges szerkesztést. ’46-tól az idei évig két szorgos könyvtáros, Törköly József és Csányiné Kádár Tünde végzi az adatgyűjtést. Koszorús Oszkárt kérdeztük a készülő könyvről.

– Rengeteg adatot, régi újságcikket, versenytudósítást sikerült megtalálnunk. Reményeim szerint a kész kézirat április vége felé, Húsvét után nyomdába kerülhet. Örülök, hogy írtok erről, mert így még egy kérést közzé tudunk tenni. Akinek a felmenői birkóztak és vannak régi fényképei a régi birkózó életről, versenyről, birkózókról, azokat kérem, hogy segítsenek még érdekesebbé tenni ezt a kiadványt. Hozzák be a könyvtárba, ahol lemásolják, beszkennelik és már vihetik is haza, de a jobbakat beletennénk a könyvbe – kéri az olvasóktól Koszorús Oszkár.

Figyeljék az OrosCafét, a centenáriumi év minden eseményén ott leszünk és beszámolunk róla.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.