- hirdetés -

Télen a gépjárművekben elengedhetetlen a fagyálló folyadék, azonban ami a járművünknek szükséges, az négylábú barátainknak halálos méreg is lehet. Kedvencünk a folyadék édes íze miatt könnyedén belekóstolhat, ezért fontos tudnunk, miről ismerhetők fel a fagyálló mérgezés tünetei.

A gépkocsiknál használt fagyálló folyadékokban lévő etilénglikolnak édes íze van, amit előszeretettel fogyasztanak el a kutyák és a macskák egyaránt.
– A fagyálló mérgezés tünetei a felvételt követően hamar kialakulnak. A bágyadtság, az elesettség, a hányás, a nyálzás, az elfekvő, görcsös állapot, mind a mérgezésre utalnak – ismertette dr. Muntyán Nóra, az Orosházi állatkórház állatorvosa. Hozzátette, a tünetekért a szervezetbe került etilénglikol a felelős, amelynek bomlástermékei legnagyobb mértékben a vesét károsítják, így a veseelégtelenség tünetei dominálnak a tünetek kialakulásakor.

Védjük kedvenceinket (Fotó: faktor.hu)

Az állatorvos hangsúlyozta, ha a tünetek jelentkezését követően azonnal állatorvoshoz visszük kedvencünket, van esély életének megmentésére. Azonban, minél több idő telik el a méregfelvétel és az állatorvosi ellátás között, annál kisebb az esély a túlélésre.
– Az állatorvosi rendelőben ilyen esetben a betegünket többek között azonnali infúziós kezelésben részesítjük, hogy a vese működését támogassuk. Ha a méregfelvétel két órán belül történt lehetőség van a beteg hánytatására, hogy a felvett fagyálló folyadéktól megszabadítsuk – ismertette dr. Muntyán Nóra.

Mint mondta, az esetek többségében azonban a betegek felépülése ritka, ezért a megelőzésnek nagyon nagy szerepe van.
– Ne hagyjuk olyan helyen a fagyálló folyadékot, ahol kedvencünk könnyen hozzáférhet, illetve a gépkocsikba töltéskor is figyeljünk arra, hogy a lecsepegő folyadékot ne tudja felnyalni kutyánk vagy macskánk – zárta az interjút az állatorvos.

(kiemelt kép: haziallat.hu)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.