- hirdetés -

A pálinka zsűrizés évek óta, hagyományosan az első rendezvénye az Orosházi Hagyományok Ízek Versenynek. Az eredményt a február 29-i eseményen tudhatják meg az érintettek.

Sok éve már nemzetközi a megmérettetés és nemzetközi a zsűri is, amely a bírálatot végzi. Az idei versenyre hazánkon kívül Erdélyből, a Vajdaságból, Szlovákiából és Horvátországból küldtek párlatokat a főzők. A több, mint 230 pálinkát hat zsűri bírálta, a Magyarországon érvényes húszpontos rendszer szerint.

Küldött szakértőket a zsűribe a Szent Miklós Pálinka Lovagrend Zentáról, a Szlovák Pálinka Rend, Az Erdélyi Pálinka Lovagrend és a Jászsági Pálinka Lovagrend, de természetesen a helyi szakértők is helyet kaptak a testületben. A valamikori orosházi, most szegedi lakos, Makádi Vilmos is az egyik zsűri tagja volt.

Elegáns, „Mezgés” pincérek szolgálták fel a bírálni valót (Fotó: Rosta Tibor)

– A szigorú feltételek szerint csak az a párlat kaphat arany minősítést, amely a bírálat során a lehetséges húsz pontból legalább tizennyolcat elér. Úgy gondolom, ha az elmúlt évek javuló tendenciája folytatódik, idén is ki tudunk osztani jó néhányat a legrangosabb minősítésből. A pálinkák minőségét szinte össze sem lehet hasonlítani a tizenöt évvel ezelőttiekkel. A kezdetekkor is volt néhány értékes, de mostanra sokkal jobban képzettek és jobban odafigyelnek a főzők, mi kerül a cefrébe és azt hogyan gondozzák. A délutánba nyúló bírálat alatt, mintegy negyven pálinkát kóstolunk fejenként, de ígérhetem, hogy igyekszünk szigorúan, de igazságosan bírálni – teszi hozzá Makádi Vilmos.

A bírálat első szempontja az illat (Fotó: Rosta Tibor)

A zsűrizés házigazdájától, az Orosháza és Térsége Gazdakör alelnökétől, Benkő Lajostól azt is megtudtuk, hogy idén egy új díjat is kiadnak.

– Az arany, ezüst, és bronz minősítések mellett eddig is díjaztuk a gyümölcsönkénti fajtagyőztest, a résztvevő országok legjobb pálinkáját, kiadtuk a fődíjat, a Hagyományok Ízek Verseny legjobb pálinkájának. Ezek nem változnak. Úgy gondoltuk azonban, hogy ez a csodás hungarikum megérdemli, hogy ne csak a beltartalmat, hanem a megjelenést, a külcsínt is díjazzuk. A szép üveg, az ízléses címke sokat jelent ebben a versenyben – tájékoztatott az alelnök.

Mit tehetnénk még hozzá ehhez? Kíváncsian várjuk a február végét és az eredményhirdetést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.