- hirdetés -

Gubár András időjós ad az OrosCafé olvasóinak magyarázatot a mai szélsőséges időjárásra. A szakember a reggeli eset elemzése után a következő napok várható időjárásáról is beszél.

– A Ciara viharciklon hidegfrontja már a hétfő kora esti órákban elérte a Dunántúl térségét, ahol igen erős konvektív folyamatokat indított be. Így egyre instabilabbá vált a légkör, masszív zivatarlánc alakult ki, ami északnyugat felől egyértelműen délkeleti mozgással Békés megye felé vette az irányt. A Tisza vonalát a reggeli órákban lépte át a viharos kifutószéllel érkező hidegfront, mely Orosházára 107 km/h kifutószéllel érkezett meg, több fa kidőlt, a vásárcsarnok tetejét papírként gyűrte össze a szél. A viharos szél szaggatta a front felhőzetét, így az nem tudott beágyazódni Orosháza térségébe, így a csapadékhozam mindössze 3-4 mm volt, a szél által okozott kár azonban annál nagyobb – mondta el Gubár András.

A szakember hozzátette, a következő hidegfront pénteken érheti el Orosháza térségét, de az már nem a Ciara viharciklonhoz tartózó hidegfront lesz, viszont konvektív (dörgéssel, villámlással kísért) csapadék akkor sem kizárt.

További részletek a www.idojosdas.hu oldalon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.