- hirdetés -

2000-ben a Párizsi Charta február 04-ét a „Rák Világnapjává” nyilvánította, melynek célja, hogy eloszlassák a tévhiteket a daganatos megbetegedéssekkel kapcsolatban. A Rákellenes világnap lehetőséget teremt a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos általános ismeretek növelésére.

Az Orosházi Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI) hivatalos facebook oldalán összegyűjtötte azokat az általános tévhiteket a betegséggel kapcsolatban, melyekre a társadalom szereplő hajlamosak tényként tekinteni.

Arra a felvetésre, miszerint a rák halálos ítélet magabiztos nemmel válaszoltak. Mint írják, az időben felismert betegség és a korai kezelés a legígéretesebb stratégia a teljes gyógyulás elérésére.

Hozzátették, mára a diagnosztika és terápia akkora fejlődésen ment keresztül, hogy a daganatok egy része korai stádiumban kiszűrhető, másrészt hatékony kezelések révén nyom nélkül elpusztítható. A kemoterápiás kezeléseket az 1950-es években kezdték alkalmazni daganatos betegségek setében, majd az 1990-es években elterjedt CT és MR vizsgálatok hozzájárultak ahhoz, hogy pontosabb diagnózist állapítsanak meg orvosok, ezáltal a kezelések is eredményesebbé váltak.

Hozzátették, hogy gyógyulni orvos és nővér nem lehet, de a folyamatban elengedhetetlen a beteg pozitív hozzáállása, így lehet sikeres a gyógyulás.

Másik tévhit, hogy a ráknak nincsenek jelei, sem tünetei. Számos ráktípusnak vannak figyelmeztető jelei, ezek tudatában a korai felismerés megkönnyíthető. Mint írják, a pörgős életmód elvonja az emberek figyelmét önmagukról, a túl sok információ, a külvilág felé való fokozott figyelem elnyomhatja a tünetek észlelését, és emiatt csak akkor veszi észre az egyén a tünetet, amikor már komolyabb a probléma. Nem ritka, hogy a betegség kialakulását csak diszkomfortérzés jelzi.

Az sem igaz, hogy semmit lehet tenni a kialakulás elkerülésének érdekében. Magyarországon évente csaknem 30 ezer ember hal meg daganatos megbetegedések miatt. Hozzátették, a daganatos megbetegedések csaknem harmada megelőzhető volna. A betegség kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető egészséges életmód tartásával, a dohányzás kerülésével, az alkoholfogyasztás mérséklésével, esetleg kiiktatásával, de rizikófaktort jelent a túlsúly is.

Az Orosházi Kórházban évente két alkalommal rendezik meg a “Szűrések délutánja” programot. A kiértesítetteken kívül mindenkinek lehetősége van szűrővizsgálatokon részt venni, ebben a háziorvosok lehetnek segítségükre. Minél korábban felfedezik a daganatot és megkezdik a kezelést, annál jobbak a gyógyulási esélyek.

Az egészségügyi intézményben nincs mindig lehetőség a betegséggel együtt járó lelki tényezők orvoslására, a megelőzés fontosságára, a lehetőségek bemutatására.

Kiemelték, az Egészségfejlesztési Iroda által szervezett szűrések, prevenciós előadások, csoportfoglalkozások ingyenesek, és igény szerint vehetők igénybe. Az EFI munkatársai segítenek az életmódváltásban, arra buzdítják az orosháziakat, hogy keressék bizalommal Balotai Barbara egészségfejlesztőt, Csikós Péter pszichológust, Paksiné Fekete Klára mentálhigiénikust, Baráth Éva egészségtan tanárt, valamint Kubas Eleonóra egészségfejlesztőt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.