- hirdetés -

Könyvajánló sorozatunkban ezúttal férfiak mesélnek kedvenc olvasmányélményükről. Négyükből hármójuknál a mesevilág győzedelmeskedett.

Ugaros Gábor

Az én kedvenc könyvem Fekete Istvántól a Bogáncs. A könyv apropóját az is adta, hogy a nagyszüleimnél, ahol laktunk, volt egy pulikutyánk. Azt a könyvet többször is elolvastam, már felnőttként is, és mindig találtam olyan részt, ami nagyon megfogott. Én olvasás közben – ha el tudok merülni a könyvben – gondolatban mindig átélem a cselekményt. Ez a mai napig így van. Ezt a könyvet több kiadásban is megvettem, ahogy Fekete István több könyvét is. Gyermekként nagyon sokat olvastam, később a történelmi témájú könyveket faltam, és ennek a sok olvasásnak köszönhetem a jó helyesírásomat. A szülőknek is tudom ajánlani a sok meseolvasást, a könyvek megszerettetésének első lépcsőjét. Nálam is bevált, a gyermekeimnél is és az unokámnál is be fog válni, ígérem.

Tóth Sándor

Meglehetősen nehéz feladat volt kiválasztani egy olyan könyvet, amire minden nézőpontból igaz az, hogy „kedvenc”. Tucatnyi kedvenc íróm van. Hazai írók közül imádom Csáth Géza és Vámos Miklós írásait. Külföldiek közül pedig egyértelműen Milan Kundera a favorit. A hivatásomból adódóan azonban aktívan nyomon követem a kortárs gyermekirodalmi alkotók munkásságait is. Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című verses meseregénye már az első néhány oldal megmunkált rímkészletével mosolyt csal a kisebb és nagyobb olvasók arcára. A Túl a Maszat-hegyen főhőse Muhi Andris, a kilencéves budai kisfiú, aki elindul felkeresni mindig maszatos barátnőjét, Jankát. Andris Maszat-hegy vidékén tett útja során találkozik az ismeretlen Influenzás Angol Költővel és Turgenyevvel, a burgonyával, valamint megismerkedik több mesebeli lénnyel is, mint Lecsöppenő Kecsöp Benő, Szösz néne, Paca cár, a Babaarcú Démon, a Bús, Piros Vödör, Pali kalóz vagy a Büdös Pizsamázó. A tapasztalataim azt mutatják, hogy a most felnövekvő generáció lehengerelve hallgatja az ezekkel a szürreális karakterekkel történő cselekményt. Mindenkinek bátran ajánlom, hogy tegyen egy túrát a Maszat-hegyen!

Kabódi Péter

Az én választásom: Halász Zoltán: Így élt Pasteur. Még orvostanhallgató koromban került a kezembe mint kötelező olvasmány. A sok tanulnivaló mellett nem túl nagy kedvvel álltam neki olvasni, de végül teljesen magával ragadott. Kiváló stílusban íródott egy fantasztikus emberről. Louis Pasteur a XIX. század egyik legsokoldalúbb, legsikeresebb tudósa. A könyv bemutatja gyermekkorát, korán kibontakozó tudományos érdeklődését, humanizmusát, amely a kutatót a világ legnagyobb gyógyítóinak sorába emelte. Rengeteget dolgozott, és kitartott a végsőkig, habár tragikusnak nevezhető élete volt (5 gyermeke közül 3 nem élte meg a felnőtt kort). Érthető, hogy a tudós a mikroorganizmusokkal kapcsolatos eredményeit a betegségek leküzdésének, de még inkább azok megelőzésének szolgálatába szerette volna állítani. Pasteurnek óriási szerepe volt abban, hogy a 19. század közepétől az emberek várható élettartama a világ nagy részében közel megkétszereződött. Életútja kiváló példa arra, hogy sosem szabad feladni!

Szivák Gábor

Felnőttként olvastam el Antoine de Saint-Exupérytől A kis herceget, az nagyon meghozta a kedvem. Így utána olvastam pár könyvet, de nem sokat. Messze kedvencem lett A kis herceg után a Lorieni Kórnikák 7 könyv. Az első címe az, hogy A negyedik. Azt először filmben láttam. Megtetszett és elolvastam. Abban benne van minden, ami az életben is. Bár sci-fi, de nagyon realisztikus, ráadásul végig remek karakterekkel. Tipikus „nem lehet letenni” könyvek. Ez nagyon feltette a lécet. Ahhoz, hogy elolvassak egy új könyvet, annak legalább ilyen jónak kell lennie.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.