- hirdetés -

Számos előnye van az online shoppingnak, azonban nem árt az elővigyázatosság! – figyelmeztet a rendőrség.

Az online vásárlás egyre nagyobb teret kapott a mindennapi életben, naponta számos kedvező ajánlat közül válogathat az érdeklődő. Ennek következtében egyre több azon bűncselekmények száma, melyhez az elkövetők az internetet használták fel a vásárlók megkárosítására.

Az internetes vásárlások alkalmával a legjellemzőbb elkövetési mód, amikor az eladó feltűnően „olcsó” áron kínálja fel a portékáját, majd a kiválasztott árucikk nem érkezik meg a jóhiszemű vásárló részére. Előfordulnak olyan esetek is, hogy a kívánt terméket rosszabb minőségű áru, vagy egy nem oda illő tárgy helyettesíti. Például tégladarab vagy ásványvíz van a csomagban.

Mit tehet annak érdekében, hogy ne váljon áldozatává az online térben támadó csalóknak?

A termék árát ne utalja át előre, ha lehetőség van rá, akkor válassza az utánvétes fizetést, és csak a kézhezvételt követően – miután meggyőződött arról, hogy a megfelelő terméket kapta meg – fizesse meg a vételárat – olvasható a rendőrség honlapján.

Csak megbízható webáruházakból, online piacterekről rendeljen. Az utóbbinál történő rendelés esetén ellenőrizze le az eladót, nézze meg, hogy mennyien rendeltek az adott helyről, és milyen visszajelzéseket tettek a vásárlók. Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjünk meg arról, hogy valóban egy bank által üzemeltetett oldalon adjuk-e meg az adatokat.

Ezen adatok illetéktelen kézbe kerülése visszaélésre adhat alkalmat, ezért praktikus eszköz az egyes bankok által kibocsátott úgynevezett virtuális kártya, amelyre a kívánt összeget a vásárlás előtt fel tudjuk tölteni és azt követően nem marad rajta pénz.

Ha csalás áldozatává vált, akkor haladéktalanul keresse fel a számlavezető pénzintézetét és kezdeményezzen visszahívást a leemelt összegre! Amennyiben úgy látja, hogy minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.