- hirdetés -

A Honvéd Kadét program által szervezett VIII. Doni Emlékmeneten vett részt január 18. és 21. között Abonyi Anikó a GYSZC Kossuth Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium rendész szakos tanulója.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében január 18. és 21. között rendezték meg a Honvéd Kadét Program által szervezett Doni Emlékmenetet, melyen a Kossuth iskola 10/A osztályos tanulója, Abonyi Anikó is részt vett. A jelentős történelmi eseményre emlékezve közel 100 kilométert gyalogoltak.
– A II. világháborúban a 2. Magyar Hadsereg közel 250 ezer fővel a Donkanyarban harcolt a Vörös Hadsereggel szemben, ahol tudjuk, hogy 125-130 ezren estek el, sebesültek meg vagy kerültek hadifogságba. Az ott elhunytakra, sebesültekre emlékezni számomra megtiszteltetés és úgy érzem kötelesség is – mondta el Abonyi Anikó.

Az első napon 22,7 kilométert gyalogoltak, Lónyáról indulva Tiszaszalkáig jutottak, ez az útszakasz 5-6 települést érintett. A II. világháborús emlékhelyeken megemlékezésekkel, koszorúzással, katonai tiszteletadással emlékeztek, díszőrséggel és díszlövéssel. A következő napon 25,4 kilométeres volt a táv, ekkor Beregdaróc jelentette az ideiglenes végállomást.

Négy nap alatt teljesítették a távot a résztvevők, köztük a Kossuth iskola tanulója, Abonyi Anikó

– A harmadik napon teljesítettük a leghosszabb távot, 28,7 kilométert, amikor is az éjszakába nyúló menetelés külön élményt nyújtott a megemlékezőknek. A negyedik napon már tudtuk, hogy képesek leszünk végigcsinálni, ezért a hátralévő 21,1 kilométert nagy örömmel és bizakodással teljesítettük – idézte fel.

Mint mondta, célba érni hatalmas élmény volt, igaz a lábai nagyon fájtak, feltörte a bakancs, a régi mondás azonban igaznak bizonyult: A fájdalom elmúlik, de a dicsőség megmarad. Nem bánta meg, hogy teljesítette a túrát, hiszen olyan élményekkel gazdagodott, melyet másként nem kaphatott volna meg. Célja, hogy jövőre is teljesítse az emléktúrát.
– Szeretnék jövőre is elmenni, mert ebben a pár napban megerősödött az elhatározásom, hogy katona leszek. Köszönetem fejezem ki mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy eljussak a túrára, akik velem együtt meneteltek. Dicsőség a hősöknek! – foglalta össze tapasztalatait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.