- hirdetés -

Brüsszelben, Párizsban és Amsterdamban is tüntetést tartottak európai méhészek januárban. A demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett egyesület az Európai Méhekért szervezi.

A tíz európai országból származó, főként méhészek által alapított szervezet célja az, hogy a méhek és a méhészetek fennmaradjanak. Erre hívják fel a figyelmet a januári tüntetések is.

A mézfogyasztók és a méhészek közös érdeke, és végső soron össztársadalmi ügy, hogy a méhek elvégezhessék dolgukat természetben. Ennek hiánya súlyos környezeti és gazdasági károkhoz vezet, jelentette ki közleményében az egyesület. A méhészkedés egy olyan tevékenység, ami nem terheli az ökoszisztémát, épp ellenkezőleg, nagyon nagy mértékben annak a fenntartásához járul hozzá. Minden olyan növény és állat, ami támaszkodik a rovarok jelenlétére, veszélybe került a természetes rovarflóra összeomlása miatt. A természet egyensúlyát ezen a területen a mézelő méhek tartják fenn.

A méhészetek körülményei azonban folyamatosan romlanak. Egyrészt a multinacionális vállalatok egyre több, a méhek számára gyilkos vegyszert használnak az agráriumban, másrészt Európát elöntötte a leginkább kínai laboratóriumokból származó, olcsó cukros hamisítvány, ami mégis méz gyanánt kerül az emberekhez. Márpedig, ha folyamatosan új méhcsaládokat kell telepíteni, illetve a fogyasztók hamisítványt vásárolnak valódi méz helyett, akkor a méhészek biztosan tönkre fognak menni. Ha pedig megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

Magyar méhészek is tüntettek Brüsszelben (teol.hu)

Orosházán ugyanez a helyzet

A tüntetések kapcsán kérdeztük Rajki Józsefet, az Orosháza Város és Körzete Méhész Egyesület elnökét:

– Sajnos a mi helyzetünk hűen tükrözi a tüntetések kiváltó okait. A tüntetésekben tevőlegesen ugyan nem vettünk részt, de az ide áramló pancsolt, hamis mézek problémája számunkra is húsba vág. Egyre nehezebb a megélhetésünk. A szorgalmas orosházi méhészek még egyelőre tartják magukat, megpróbáljuk túlélni ezt a nehéz időszakot. A kormány próbál segíteni különböző támogatásokkal. Ezt érezni, de a probléma gyökerét kell megtalálni és megszüntetni. Minden nehézség dacára bízunk a jövőben. Pénteken indítunk egy négy hónapos méhész tanfolyamot – foglalta össze az egyesületi elnök.

A méhészek optimizmusát táplálhatja, hogy Nagy István agrárminiszter – maga is méhész – folyamatos kapcsolatot tart fenn az Országos Méhész Egyesület elnökével, Bross Péterrel, akivel folyamatosan informálják egymást, és keresik a méhészek további segítésének lehetőségeit.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.