- hirdetés -

Harminchárom gyermek heti egy alkalommal pancsolhatott Gyopárosfürdőn vízhez szoktatás keretein belül. Az Eötvös József Katolikus Iskola és Óvoda nagycsoportosai a szeptembertől januárig tartó időszakban vettek részt a játékos programon.

Már a kora reggeli órákban megtelt gyerekekkel az élményfürdő medencéje. A tanköteles korú óvodások tanáraik segítségével fokozatosan, játékos módon szoktak hozzá a vízhez. A lebegést, a siklást és az úszódeszka használatát is megtanulhatták a kicsik a szeptembertől januárig tartó időszakban.

Szőke-Molnár Csilla az Eötvös József Katolikus Iskola és Óvoda óvodavezetője elmondta, korábban a nevelési év végén, nyáron két hetet töltöttek az óvodás gyermekek a vízben, azonban immár harmadik alkalommal szervezték meg a programot úgy, hogy heti egy alkalommal a testnevelés keretein belül hozták ki a gyermekeket a gyopárosi élményfürdőbe.

(Fotó: Gál Babett)

– Nagyon fontosnak tartjuk a vízbiztonságot, illetve az egészséges élet jegyében kiemelt figyelmet fordítunk arra is, hogy a gyermekek immunrendszere megerősödjön. Elmondhatjuk, hogy kevés beteg gyermekünk van az intézményben, amely igazolja a vízhez szoktatás jelentőségét – hangsúlyozta Szőke-Molnár Csilla, hozzátéve az Eötvös József Katolikus iskolában második osztályban szintén úszásoktatáson vesznek részt a diákok.

Czirokné Kiss Ildikó óvodapedagógus, testnevelő kiemelte, több mint 20 évvel ezelőtt az óvodában egyetértett a kollektíva abban, hogy a gyermekeknek meg kell tanulniuk úszni. Mint mondta, ekkor kezdődött a vízhez szoktatás intézményükben.

– Az úszás technikájának megtanulásához a legjobb életszakasz az óvodás kor. Ekkor már rendelkeznek olyan képességekkel a gyerekek, amely alkalmassá teszi őket arra, hogy az alapvető vízbiztonsági elemeket elsajátítsák – tájékoztatott a pedagógus.

A programon megtanulják többek között, hogyan kell lebukni a víz alá, siklani, úszószemüvegben nyitott szemmel víz alatt lenni, vízbe ugrani, valamint lebegni. Mindezt három csoportban, játékos formában.
– Az Eövös iskolából két testnevelő tanár vállalta, hogy az óvodásainkkal úszásoktatás keretében foglalkozik, így a gyermekek első körben megtanulják a siklást, illetve az úszás kar-láb tempóját is. Mindezek után pedig a játékos vízhez szoktatás következik, amely szabad játékkal zárul – ismertette Czirkoné Kiss Ildikó.

A fél éves program záróakkordjaként minden résztvevő gyermek teljesítményének elismeréseként egy aranyéremmel gazdagodott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.