- hirdetés -

A Pál utcai fiúk című zenés játék a Pannon Várszínház előadásában érkezett az orosházi művelődési központba a magyar kultúra napján. A Nemecsek, Boka és Áts Feri bőrébe bújt színészeket kérdeztük a darabról, a karakterekről és arról, miért értékes ez a mű még a XXI. században is.

Nincs olyan ember, aki ne ismerné a Pál utcaiak és a vörösingesek grundért folytatott harcát, aki ne izgult volna a homokbombázás közben Bokáékért, és aki ne könnyezte volna meg Nemecsek Ernő halálát. A híres és népszerű Molnár Ferenc regényt Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián dolgozta fel, és ez alkalommal az iskolás gyerekek és az érdeklődők számára a Pannon Várszínház hozta el a Petőfi Művelődési Központba.

A három legfontosabb szereplővel beszélgettünk.

Fotó: Pirer Kata

Boka János szerepében Szelle Dávidot láthattunk

A szereposztásban Boka, és így a te neved szerepel az első helyen. Úgy gondolod, hogy ennek a darabnak valóban ő a főszereplője?

Az egyik főszereplője igen. Hiszen ő az, aki a kezében tartja a Pál utcaiakat, és megpróbálja egységgé formálni a csapatot. A vörösingesek így nem tudnak fogást találni rajtuk. Rendkívül egyszerű emberi tulajdonságokkal rendelkezik, amiket nagyon egyszerűen képvisel. Ezáltal tud egy kicsit jobban rálátni a dolgokra, míg a többiek mással is el vannak foglalva.

Hogyan formálod meg őt? Milyen karakternek látod? Inkább felnőtt, vagy még gyerek?

Körülbelül 12 évvel ezelőtt én már alakítottam Bokát egy prózai darabban, amit ifjúsági előadásként játszottunk. Ott négy felnőttön kívül csak gyerekek játszottak. Ezt a musical változatot viszont fiatal felnőttekre írták, ezáltal az üzenete jobban felerősödik, mai szóval élve sokkal nagyobbat tud ütni, mert a felnőttek világban alakul a felnőtt emberek sorsa.

Iskolás gyerekek is érkeznek az előadásokra. Mit tapasztaltok? Meghatódnak? Átérzik a darabot?

A legfontosabb tényező, mikor ifjúsági közönség ül a nézőtéren, hogy mennyire tudunk csendet teremteni bizonyos pillanatokban. Úgy gondolom, hogy eddig minden alkalommal sikerült ezt elérnünk, és ez a csend azt sugallja nekünk, hogy „megfogtuk őket”, és tudtunk nekik valami olyat nyújtani, ami elért a szívükhöz. Néha látjuk a tapsrendben, mikor végigpásztázik a tekintetünk a közönségen, hogy nem egy kisgyermeknek könnyes a szeme.

Szente Árpád Csaba Nemecsek Ernőt alakította

Mennyire elképzelhető a mai világban Nemecsek személyisége? Szerinted létezik még olyan gyerek, akit érdekel, ha kis betűvel írják le a nevét?

Szerintem igen, léteznek még ilyen gyerekek, emberek, csak egyre kevesebben vannak. A mai sémákra berendezett világban azok az emberek vannak többségben, akik a gittegyletet alkotják, és akik kis betűvel írják le az ő nevét.

Mik a legfontosabb értékek, amiket Nemecsek Ernő képvisel?

Számomra a legfontosabb a feltétlen igazmondás. Teljesen mindegy, hogy az ember jól jár-e, ha elmondja az igazat, vagy sem, akkor is azt kell mondani, ami a valós. Ez az egyik legfőbb tulajdonság, ami Nemecsek karakterének a mozgatórugója. A másik pedig az a teljes odaadás, az az alázat, amivel ő odaáll Boka mellé. Még annak dacára is, hogy végig közlegényi szerepben marad.

Közel áll hozzád a karakter?

Igen, nagyon közel. Sosem voltam ez a „folyamatosan én legyek a központban” figura. A színházon kívüli életben is így van ez, sokszor én vagyok, aki hátul kullog, de nekem ez így jó.

Kékesi Gábor bújt Áts Feri bőrébe

A vörösingesek nagy csibészek. Talán Áts Feri nem is igazán illik közéjük. Ő más. Te is így látod?

Igen, egy kicsit határozottabb, idősebb is a többieknél. Nem véletlenül ő a vezér. Úgy gondolom, hogy Áts Ferit azok az erények tették ebbe a pozícióba, amik szükségesek is egy vezérnél, úgy mint a szigorúság, de ugyanakkor igazságosság, határozottság, következetesség.

Az iskolában 5. osztályban ez a kötelező olvasmány. Mit gondolsz, ennek a korosztálynak való ez a mű?

Én azt tapasztaltam, hogy pár év elteltével újabb értelmeket nyernek bizonyos olvasmányok. Úgy gondolom, ezeket a műveket érdemes akár egy színpadi adaptáció, akár film révén újra és újra elővenni, mert mindig új dolgok derülnek ki belőle. De azt gondolom, hogy ilyen idősen is érdemes már a gyerekeknek a megismerkedniük ezzel a művel.

Miért lehet ez a magyar regény több országban is kötelező olvasmány? Milyen értékeket látsz benne?

Talán mert örök érvényű dolgokat feszeget az emberi kapcsolatokról. Hogy önmagában milyen tulajdonságai vannak egy embernek, hogy másokhoz hogyan viszonyul, és hogy csapatban hogy tud létezni. Bátorság, gyávaság, megbánás, bocsánatnyerés jelenik meg benne, mindez egy roppant izgalmas történetbe ágyazva.

Talán még a hazaszeretetet, a grund szeretetét lehet kiemelni. Mit gondolsz, ez a fogalom jelent valamit a mai gyerekeknek?

Biztos hogy eltolódtak a hangsúlyok. Teljesen más világban élünk, mint a regény világa. Nekik mást jelentett a hazaszeretet fogalma. Ma már sokkal könnyebb külföldre utazni, az internet is lehetőséget ad arról, hogy bármiről tudomást szerezzünk. Azt gondolom, hogy törvényszerű, hogy ez mulandóban van, de én bízom benne, hogy ha valamilyen szempontból eljön az ideje és szükséges lesz, akkor ez a fogalom újra értelmet nyer.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.