- hirdetés -

Orosházán sokan ismerik Séllei Ferencet, leginkább a számítógépekkel, nyomtatókkal kapcsolatos tevékenysége és üzlete nyomán. A közelmúltban azonban nemzetközi gasztronómiai sikerrel hívta fel magára és városunkra a figyelmet.

Az olaszországi Brescia adott otthont az International Taste Awards versenynek, ahol az orosháziak – Feri, a neje és barátja, Vincze Attila – három készítménnyel jelentkeztek. Saját termesztésű chilivel készült grill szószuk mellett egy barbecue szószt és egy gyümölcs alapú szószt mérettek meg. A „Tipsy” (becsípett) márkanevű termékek közül a gasztronómiai szaktekintélyekből álló zsűri a chilis BBQ szósznak ezüst, a vilmoskörtés szósznak bronz minősítést ítélt oda. (A grillszósz is csak egy ponttal maradt el a bronz minősítéstől.)

Két-három palántával kezdődött

Két vonalon indult a dolog, mondja a frissen díjazott chili-termelő, BBQ szósz készítő.

– Egy baráti összejövetelen kóstoltam egy finom chili-szószt. A következő évben már volt néhány palántám ebből a csodás növényből. A másik vonal, hogy nagy híve vagyok a barbecue-nak, ami nem tévesztendő össze a grillezéssel. Utóbbi ugyanis viszonylag nagy hőmérsékleten (parázs felett), direkt hőközléssel, rövid idő alatt süti meg a húst, míg a BBQ ennek épp az ellentéte. Itt füstön sülnek az ételeink, hosszú idő alatt, alacsony, 100-120 C° hőmérsékleten. Készítettem a családnak BBQ szószokat, melyeket kóstolva, barátaim tanácsára chilivel tettem később teljessé. A paprikának nem csak a csípőssége, de csodás aromája is hozzájárul a kész étel ízéhez, zamatához. Beleástam magam a Kansas-i, Memphis-i Texas-i szószok világába és elkezdtem a saját szószokat fejlesztgetni. Igyekeztem megadni a módját és csak a legkiválóbb minőségű alapanyagokat használtam. Az elkészült szószt egy főzőversenyen is leteszteltük – mondja a kezdetekről Séllei Ferenc.

A díjnyertes chilis termékek és létrehozóik (Fotó: Séllei Ferenc)

A kezdeti két-három, később a család számára termesztett néhány száz tő chiliből, mára majd hatezer töves ültetvény lett. Kiváltották a kistermelői engedélyt, és mint Séllei Ferenc tréfásan elmondta,”a termesztés terén megtanultunk lépcsőn biciklizni”. Készítenek belőle savanyúságot, többfajta chili terméket és persze a szószokat. Fontosnak tartják, hogy ne a chili erőssége domináljon, hanem a több mint húsz összetevő ízharmóniája érvényesüljön, a szósz csak a hús jellegét, karakterét egészítse, emelje ki. Úgy látszik, jó az irány, amint azt a International Taste Awards (ITA) minősítései bizonyítják.

Ők indultak a versenyen. A BBQ, a körtés és a grill szósz (Fotó: Séllei Ferenc)

– Az ITA megküldte a tanúsítványokat a minősítésről, illetve az ajánlásokat, hogy miként használhatjuk, hogyan publikálhatjuk, kommunikálhatjuk. Hatalmas segítség, hogy a zsűri írt mindhárom termékhez részletes, szöveges értékelést és néhány jótanácsot a további fejlesztéshez. Több okból is nagyon örültünk. Egyrészt most már szakemberek is megerősítették, hogy jó az út, amin járunk, másrészt lokálpatrióta orosháziként örömet okozott, hogy városunk nagyszerű gasztronómiai eredményeihez – ha csak ilyen kis mértékben is – hozzá tudtunk járulni – tette hozzá Séllei Ferenc.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.