- hirdetés -

A gellértegyházi, Péntek Esti Beszélgetések sorozat újabb állomásához érkezett. Az előadáson a gellértegyházi ásatások embertani leletei kerültek górcső alá.

Dr. Balázs János, a Szegedi Tudomány Egyetem Embertani Tanszékének tudományos munkatársa vállalta magára a demonstrátor szerepét.

Az első részben az antropológia tudományába vezette be hallgatóságát. Mit vizsgálnak meg a csontokon? Fiú volt, vagy lány? Melyik népcsoporthoz tartozott? Milyen betegségei voltak? Mi okozhatta a halálát az illetőnek és még számtalan olyan kérdés van, melyre a modern tudomány segítségével választ kaphatunk. Ezekbe engedett betekintést.

Fotó: Rosta Tibor

A rendkívül érdekes – néhol humoros – stílusú előadás a második részében a Gellértegyházán végzett két főbb ásatás alkalmával előkerült leletekkel foglalkozott.

– Az 1951-52-es Zalotai féle ásatás és a 2016-os, Bíró Gyöngyvér által vezetett ásatás eredményeivel foglalkozunk. Az előbbi igen gyors ütemben folyt, így csak azokat az embertani leleteket mentették meg a tudomány számára, melyeket megfelelő állapotúnak gondoltak. A 2016-os igen alapos volt, sajnos nagyon rossz megtartású az anyag. Mintegy nyolcszáz ember maradványairól beszélünk – mondta el az adjunktus.

Fotó: Rosta Tibor

Az Árpád-kori leletekkel kapcsolatban számtalan érdekességet tudhattunk meg. Biztosak lehetünk benne, hogy a végig érdekfeszítő előadást péntek esti programnak választók egyike sem bánta meg, hogy így döntött.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.