- hirdetés -

Horgásszunk a világbajnokkal címmel új sorozatot indítunk az OrosCafén és az Orosházi Életben, amelyben minden hónapban Szilvási Szilárd horgász világbajnok ad tanácsokat a horgászoknak az adott időszakkal kapcsolatban.

Sorozatunkban kitérünk az aktuális teendőkre, halakra, módszerekre. Mikor, minek van szezonja, hogyan, milyen módszerrel, etetőanyaggal, csalival próbáljuk meg a pecát, e mellett legtöbbször lesz benne egy-két „világbajnoki” finomság, trükk, amellyel eredményesebbek lehetünk a parton. Időről időre besegít ebben Szilárd felesége, a női világbajnok csapat tagja, Deli Ibolya is.

Dél-Afrika, 2019. Deli Ibolya is világbajnok. (Fotó: Deli Ibolya)

Január van, ilyenkor az átlag horgász botjai pihennek. Az állóvizek befagytával a pergető horgászatnak is jelentősen leszűkült a tere. Tennivaló akad ilyenkor is, de sorozatunk első részében először ismerkedjünk meg állandó szaktanácsadónkkal, Szilvási Szilárd Zsolttal. A horgászok, ill. a TV horgász-vadász csatornája nézői ismerik, de hátha nem mindenki.

Körösladányban született 1974-ben. Családjában senki sem horgászott, így maga sem tudja, hogyan került a partra, miért vett botot a kezébe.

– Tíz, tizenegy éves koromban kezdtem pecázgatni. Először a közeli csatornákon, kubikokon, később a Sebes-Körösön. Spiccbottal, úsztatva kergettem a halat. Állandó helyemen, a Körösladányi duzzasztónál találkoztam versenyhorgászokkal. Megcsodáltam az öt-hat méteres spiccbotjaikat, ügyességüket. Az a furcsaság állt elő, hogy a nagyobb helyismeretem miatt, legtöbbször több halat fogtam, mint ők. Nem voltam ügyesebb, csak ismertem a pályát. Elkezdtem álmodozni a versenyzésről. Középiskolás koromban próbálkoztam először, finom szerelékes, úszós versenyeken, többnyire sikerrel – kezdi a történetet a világbajnok.

Katonaság után a Henkel helyi gyárába ment dolgozni és a próbaidő után kért fizetés előlegből megvette első rakós botját. Gyári munkája mellett áruterítést vállalt másodállásban, járta a horgászboltokat és persze versenyzett. ’98-ban nyert először megyei versenyt.

– ’99-ben hirdette ki a MOHOSZ az új bajnoki rendszert, melyben bárki nevezhetett az országos versenyre. Neveztem. A következő évtől a válogatott keret tagja lettem. 2016-ig voltam válogatott. Ez alatt az idő alatt voltam – 2013-ban – egyéni Európa-bajnok, csapatban VB ezüstérmes és 2016-ban Plovdivban világbajnok. Most egy kicsit abbahagytam a válogatott szintű versenyzést. Segítek a páromnak a felkészülésben és a versenyeken és végre a magam örömére is horgászom. Járjuk a folyót, feederezünk, kuttyogatunk, meg ami jól esik. Pótoljuk az elmúlt húsz év alatt elmulasztottakat – mondja el magáról Szilvási Szilárd.

Az egyéni Európa-bajnokság győztese és hasonlóan boldog párja (Fotó: Deli Ibolya)

Mint megtudtuk, nincs kedvenc hala, kedvenc horgászmódszere. Sokféleképp szeret horgászni és még sok módszert szeretne jobban megtanulni. Szerelme a folyó, akár több napos, akár rapid horgászatról van szó.

Januárban

Ilyen idő tájt a tervek szövögetése felszerelés számba vétele, karbantartása az aktuális tennivaló.

– Érdemes lecserélni a megviselt, napszítta monofil zsinórokat. Például feederezésnél, ha nincs fonott dobóelőkénk, komoly igénybevételnek van kitéve a viszonylag finom zsinór. Nem érdemes egy idei jobb hal elvesztését kockáztatni egy fáradt zsinór miatt. Meg kell néznünk a botjainkat is. A gyűrűk betétjeit, nem repedt-e meg valamelyik. A modern orsók – tapasztalatom szerint – jól vannak megcsinálva, szerintem nem feltétlenül szükséges minden évben szétszedni, zsírozni. A felszerelés többi elemét is érdemes megnézni. Nem rágta-e ki az egér a haltartót, merítőt, meg vannak-e a bottartók, ne majd az első pecánál derüljenek ki a huncutságok. Célszerű a horgász ládában is egy alapos leltárt csinálni. A hiányzó, vagy az év közben megfogyatkozott apróságokat, forgókat, ütközőket beszerezni – sorolja Szilárd, szinte egy levegővel.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ilyenkor is érdemes bemenni a horgászboltokba és apránként beszerezni a tavaszi induláshoz szükséges etetőanyagokat, csalikat.

Mint megtudtuk, nincs kedvenc hala, kedvenc horgászmódszere. Sokféleképp szeret horgászni és még sok módszert szeretne jobban megtanulni. Szerelme a folyó, akár több napos, akár rapid horgászatról van szó.

Ennyit elsőre. Februárban folytatjuk. Görbüljön!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.