- hirdetés -

Országszerte elindult a szalagavató ünnepségek időszaka a középiskolák végzős tanulói számára. Utánajártunk, hogy a három orosházi középiskola, a Táncsics Gimnázium, a Kossuth iskola, valamint az Evangélikus iskola végzősei számára mikor érkezik el a nagy nap.

Az ember életének egyik meghatározó momentuma a szalagavató bál. Ez idén sem lesz másként. Az orosházi középiskolák 12. osztályos diákjai is hetek óta készülnek a nagy napra, amikor megkapják a nagykorúságot, de egyben még az iskolához való kötődést szimbolizáló jelképet.

A szalagavató bál hagyománya majdnem 200 éves múltra tekint vissza, a feljegyzések szerint az 1830-as években, Selmecbányán rendezték az első ünnepséget. Akkoriban még a latin eredetű Valete (jelentése: Éljetek boldogul) szóból eredő „valétálás” volt a neve a hagyománynak.

Idén is az Evangélikus iskola kezdi meg az orosházi szalagavatók sorát (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Régebben a legidősebb diák egy botra tűzött tölgycsokrot vitt elől, a mögötte haladóknak pedig egy-egy tölgyfalevél volt tűzve a kalapjára, így sorakoztak fel. A legtöbb esetben egy kerek zöld selyemszalagot tűztek a vállukra, melyből kétféle létezett. Az egyik egy rövid karszalag volt aranyrojtokkal, míg a másik monogrammal és évszámmal volt ellátva.

Ezt követően az alsóbb osztályos diákok fáklyás menettel kísérték ki az akkori végzősöket a város kapujáig, ahol egy szimbolikus fenékberúgással búcsúztatták őket. Az ünnepséget, akárcsak napjainkban, bál koronázta meg.

Idén öt osztály diákjai kapják meg a szalagot a Táncsics Mihály Gimnáziumban (Fotó: Rosta Tibor)

Az elmúlt évekhez hasonlóan az orosházi középiskolák szalagavató ünnepségeinek sorozatát ezúttal is a Székács József Evangélikus Iskola kezdi meg. Január 25-én, az intézmény dísztermében 17 órától az iskola két végzős osztályának (négy és hat évfolyamos gimnazisták) összesen 41 diákja kapja meg a kis szimbólumot, majd adják elő ünnepi műsorukat a bál előtt. Előtte, január 24-én főpróbát tartanak.

A Kossuth iskolában február 7-én, két időpontban rendezik meg az ünnepséget (Fotó: Rosta Tibor)

A Táncsics Mihály Gimnázium február 1-én, 16 órakor tartja szalagavató ünnepségét, szokott helyszínükön, az Eötvös-csarnokban. Ezúttal öt osztály, szám szerint 160 végzős tanulója kapja meg a szalagot.

A GYSZC Kossuth Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium végzőseinek szalagavatóját február 7-én pénteken, ezúttal is két időpontban rendezik. A Petőfi Művelődési Központban 16 és 18 órától tartott rendezvényeken tíz osztály közel 200 tanulója kapja meg a szalagot, majd mutatja be osztálytáncait és keringős produkcióikat. A programot állófogadás követi.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.