- hirdetés -

Január 1-jével egy újabb évtized vette kezdetét. Nem csak a világban, Orosházán is számtalan esemény történt az elmúlt tíz év alatt legyen szó közéletről, kulturális programokról, építkezésekről, fejlesztésekről, tragédiákról, környezeti csapásokról. Új sorozatunkban a teljesség igénye nélkül ezeket a várost érintő fontosabb történéseket gyűjtöttük össze.

Árvíznél segítettek tűzoltóink

2010. május 15-től az ország szinte teljes területét ciklonális front, viharos (néhol a 90 km/óra erősséget is jóval meghaladó) széllökésekkel kísért nagy intenzitású felhőszakadás sújtotta. A hirtelen, jelentős mennyiségű csapadék miatt számtalan helyen áradtak a patakok és a folyók. A lakosság és az anyagi javak mentése, a bekövetkezett károk enyhítése, valamint a további károk kialakulásának megakadályozása érdekében a kormány Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes közigazgatási területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

Több turnusban, orosházi tűzoltókat is kivezényeltek az árvíz elleni védekezésre. Emberfeletti munkát kellett végezniük a gáton napi 20 órában. Az orosházi tűzoltók elmondták, éjjel-nappal mentek a szivattyúk, mindössze 4-5 órát aludtak naponta. A hat nap azonban nemcsak fizikálisan, lelkileg is megterhelő volt.

Fotó: Orosházi Tűzoltóság

– Volt olyan eset, hogy a helyiekkel együtt pakoltuk a zsákokat, aztán egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy már csak mi hatan dolgozunk. A többiek csendben elszállingóztak. Szerencsére mindig sikerült megfogni a vizet, mely így visszagondolva a csodával határos – fogalmazott hazatérésük után az OrosCafénak az egyik csapatot vezető Benkő Antal főhadnagy.

Berényi Miklós Orosházán zsűrizett

Finom illatokkal telt meg az Árpád kert 2010. július 4-én. Az elmúlt évekhez képest az akkori fesztiválon nevezett a legtöbb baráti csapat a „Puszta ízei” főzőversenyre. A Barátok közt színészei, Varga Izabella és Szőke Zoltán is zsűrizték az ételeket.

Pacal, pityókaleves, harcsapaprikás, Kardoskút pusztai szárnyas leves. Csak néhány azokból az ínycsiklandozó ételekből, melyek a verseny keretében készültek a bográcsokban vagy az üstben. Aki nem volt éhes az is megéhezett már a látványuktól is.

A Barátok Köztben Nórát alakító Varga Izabella és a népszerű rosszfiút, Miklóst játszó Szőke Zoltán megérkezésük után ötpercenként haladtak egy métert, hiszen nagyon sokan szerettek volna velük beszélgetni, vagy közös fotót készíteni. És a népszerű tévésorozat színészei meg is álltak, nagyon közvetlenek voltak.

Összefogás a kis Sáráért

2010-ben az Orosházi Élet folyamatosan nyomon követte a kis Csete Sára és családjának küzdelmét. A kislány epehólyagja nem fejlődött ki, emiatt károsodott a mája. Élődonoros májtranszplantációra volt szüksége. A németországi műtét 35 millió forintba került, amit a társadalombiztosítás fedezett, de az azt követő hosszan tartó gyógykezelés a családra rótt terheket.

A 3. transzplant szülinapi torta és a két hős: apa és lánya (Fotó: család)

Példátlan összefogást tanúsítottak az orosháziak. Sokan segítettek a családnak, aminek köszönhetően túljutottak a nehézségeken és mára Sára iskolába járhat.

Újra NB I-ben az OFKSE

A sportélet tíz évvel ezelőtt is rendkívül gazdag volt a városban, 2010-ben a férfi kézilabdázókra kiemelt figyelem jutott. Öt szezon után ismét NB I-es tagságot harcoltak ki. Békésen dőlt el a bajnoki cím, az örök rivális akkor 48 meccs óta veretlen volt hazai pályán. Az OFKSE végül kiélezett találkozón 26-24-es sikert aratott, amely után hatalmas ünneplés vette kezdetét a békési sportcsarnokban.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

Ötezren az Edda koncerten

Az eső hol eleredt, hol elállt, de leginkább esett. Ám ez sem szegte az emberek kedvét, az Edda Művek koncertjére sokan ellátogattak a II. Libamájfesztivál nyitónapján. Nagyjából 5 ezer ember tombolt az Edda-slágerekre. A nagy múltú zenekar nem hazudtolta meg önmagát: Pataki Attilával az élen közel két órán keresztül szórakoztatták a nagyérdeműt.

Archív fotó: Kecskeméti Krisztina

Tíz éve épült a Máltai

A háromgenerációs játszótér 1810 m2-én minden korcsoport megtalálja a számára megfelelő játékelemet. Három év előkészítő munka után három hónap alatt épült fel a játszótér, aminek közösségépítő szerepe azóta is vitathatatlan.

Választások

2010-ben országgyűlési és önkormányzati választásokat is tartottak. Az év áprilisában a Fidesz színeiben dr. Dancsó József szerezte meg az Orosházát és kistérségét magában foglaló körzet egyéni mandátumát.

Pár hónappal később az októberi önkormányzati választás után, szintén Dancsó József – megelőzve a Magyar Szocialista Párt színeiben induló Fetser Jánost, illetve a jobbikos Jámbor Nándort – ülhetett a polgármesteri székbe.

Tíz évvel ezelőtt elsöprő Fidesz-győzelem született, hiszen a 14 egyéni képviselői helyből kilencet a jelenlegi kormánypárt jelöltjei szereztek meg.

Dr. Dancsó József (Archív fotó: Rajki Judit)

Felújították az üvegtetős medencét Gyopárosfürdőn

A gyopárosfürdői üvegtetős fedett gyógymedence néhány hónapig nem fogadta a vendégeket, ugyanis a szigetelés egy darabja az akkori tartós esőzések miatt beszakadt. A medencét a javítás idejére lezárták, ám kiderült nagyobb a baj, mint gondolták. Olyan hibák kerültek felszínre, melyek addig nem voltak láthatók. Közben leszakadt egy hőlégbefúvó vázszerkezete is, így sorsa megpecsételődött, végleg bezárták.

Az önkormányzat finanszírozta a 13 millió forintba kerülő felújítást, amelynek munkálatai szeptemberben kezdődtek el és a terveknek megfelelő időpontban be is fejeződtek. A tetőszerkezet mellett megújultak az öltözők, felújították a vizesblokkot, kicserélték a korlátot, és szőnyeget raktak a medence köré.

Tragédia a játszótéren

A tíz éves Béci 2010. november 18-án este a Hegedűs István utcai játszótéren vesztette életét. Egy fajátékon több gyermek is játszott, amelyen kötelek is voltak, az egyikre hurkot kötöttek. Ugyan a hurok tág volt és stabilan megkötött, de játék közben rátekeredett a kisfiú nyakára. A tragédia bekövetkezte után az egyik szülő próbálta újraéleszteni a kisfiút, a mentők kiérkezéséig. A mentők azonban a hosszas küzdelem ellenére sem tudták megmenteni az életét.

Elkezdték az Alföld Hotel bontását, de a még régebbi Alföld szállóból is visszakerültek oszlopok Orosházára

A pusztaföldvári Sitkei József részt vett a régi Alföld szálló bontásában, melynek három muzeális értékű öntöttvas oszlopát 40 év után ajándékozta vissza Orosházának. Az 1871-ben épült szállót – mely a szálloda helyén állt – 100 évvel később bontatta le az akkori városvezetés. A bontást a pusztaföldvári TSZ végezte, és minden építőanyagot ők használtak fel.

– Amikor meghallottam, hogy a mostani torzó szállót lebontják, rögtön eszembe jutott, itt az alkalom arra, hogy az oszlopok annyi évtized után visszakerüljenek Orosházára. Felhívtam Németh Béla polgármestert, aki nagy örömmel fogadta a felajánlást. Mivel annak idején az építőanyagot ingyen kapta meg a TSZ, így mi is ingyen adjuk vissza a városnak az oszlopokat – nyilatkozta 2010 márciusában Sitkei József.

Archív fotó: Melega Krisztián

A jelenlegi főtér helyén található Alföld Hotelt 2010. decemberében kezdték el lebontani. A panelépületet a rendszerváltás előtt az ÁFÉSZ üzemeltette, majd a ‘90-es években privatizálták és egy magánember vásárolta meg 40 millió forintért. A szállót 2002-ben bezárták, a város tulajdonába 2009 nyarán került egy árverésen 155 millió forintért.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.