- hirdetés -

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük Sebők Évának, a Momentum megyei képviselőjének Puju János Zoltánhoz címzett válaszát.

A FIDESZ megyei frakcióvezetője a mai napon sajtóközleményben támadt meg: sajnos sem az egykor a Mészáros Lőrinchez kötődő, ma már KESMA-s Mediaworks, sem a közpénzből üzemeltetett Oroscafe nem érezte szükségét megkérdezni közlés előtt, hogy én hogy látom a dolgokat, de a privát alapon üzemelő Orosházi Sztorik nevű blog kérésére mégis születik reakció.

Amikor egy előterjesztés elém kerül, három fő kérdést teszek fel magamnak, ebben a sorrendben:
· Jó-e egy kezdeményezés?
· Egyet tudok-e érteni a részletszabályozásokkal?
· Tudom-e vállalni a politikai felelősséget érte?

Ha az első két kérdés bármelyikére nemmel válaszolok, akkor jó eséllyel „nem” lesz a döntésem, ha az első két kérdésre inkább igen a válaszom, de a harmadikra nem, akkor valószínűleg tartózkodás lesz a vége.

Miért szavazok hát gyakran nem-mel, vagy tartózkodva? Erre igen egyszerű a válasz: abban a közgyűlésben, ahol egy Szegedi Balázs – aki nemrégen még Simonka György kabinetfőnöke volt – alelnök, ahol egy Puju János – aki ismereteink szerint jelenleg is Simonka György titkára – a Fidesz-frakcióvezetője, ahol az ellenőrzési funkciókat többnyire Simonka Györgyhöz így-, vagy úgy köthető személyek kapják meg, nagyon kevés dologért tudom a politikai felelősséget vállalni: hiányzik hozzá bármiféle alapvető bizalmi tőke. Mert hiába jó egy-egy kezdeményezés, ha másfél-két év múlva a HVG címlapon hozza le, hogy ez vagy az nem úgy jött létre, hogy egy-egy programmal kapcsolatban színházi előadások szünetében keringenek a jelenléti ívek, vagy éppen cégtemetőkben landoló informatikai cégek tartanak életmód-tanácsadást. Ezt a kockázatot nem fogom vállalni, hiszen a választók – teljesen jogosan – szembesíteni fognak azzal, hogy „Hát te is megszavaztad!”

.Az első, alakuló ülésen jeleztem, hogy Szegedi Balázs alelnökké választása problémás, mert megfoszt minket attól a kevés bizalomtól is, amit megpróbálnánk felépíteni. A Fidesz úgy döntött: nem érdekli. Többek között egyébként ma sem érdekelte, amikor a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány felügyelőbizottságába Simonka György barátját, Puju János Zoltánt és a Simonkához köztudottan közel álló Varga Gusztávot delegálták. Ezt egyébként hozzászólásban is elmondtam volna a mai testületin, de sajnos Zalai Mihály elnök úr a szavazás előtt „elfelejtette” megadni nekem a szót.

Ameddig így viselkednek, ameddig ennyire nem fontos a Fidesznek, hogy visszaépítse a kemény munkával lerombolt bizalmat, addig nagyon nehéz lesz nekem bármilyen pénzmozgással járó előterjesztésre igent mondanom.

Nekem pedig kutya kötelességem feltenni a kérdést: hogyan kerülhet a Mezőhegyest Csanádpalotával összekötő kerékpárút kilométerenként több mint 180 millió forintba, mikor a hasonló beruházások máshol kilométerenként 20-50 millió forintból valósulnak meg?

Ami a felkészültséget illeti: leírtam, hogy a költségvetést többek között miért nem tudom megszavazni, ezt visszavezetni arra, hogy „A költségvetés meg nem szavazásával akadályozni akarta a fiatalok felsőfokú oktatását segítő pályázatunkat, és nemet mondott a civil támogatási alap működésére is.” rendkívüli politikai kreativitásra utal, hiszen többek között Puju János Zoltán is ott volt az ősszel, amikor igennel szavaztam a Bursa Hungarica ösztöndíj programban való részvételre. Hogy a frakcióvezető úr tudatosan feledkezik meg erről, vagy valóban egy aranyhal emlékezőképességével rendelkezik, azt mindenkinek a saját fantáziájára bízom.

Orosháza, 2020.01.10.
Sebők Éva
képviselő

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.