- hirdetés -

Receptversenyt hirdetett a Kor Kontroll Társaság és a Magyar Elhízástudományi Társaság év végén, melyre az orosházi Mészáros Tünde és férje László is sikeresen nevezett. A nyertes receptet megosztották velünk.

Az Egészségügyi Világszervezet már 1998-ban krónikus visszatérő betegségnek nyilvánította az elhízást, amely számos krónikus betegség előidézője is lehet, emellett közrejátszik számos szövődményes betegség kialakulásában is. Ezért a Kor Kontroll Társaság és a Magyar Elhízástudományi Társaság tavaly év végén kiírta a főzz másképpen receptversenyt. A megmérettetésre pályázhatott mindenki, aki ismer olyan recepteket, amelyek testsúlymegőrzők, vagy csökkentők.

A versenyre összesen 119 pályázat érkezett, köztük az orosházi Mészáros László és felesége Tünde receptje is.
– Először pályáztunk erre a versenyre. Nagy öröm volt számunkra, hogy a szaktekintélyek mellett, a hétköznapi emberek is megmérettethették magukat – fogalmazott Mészáros Tünde, aki elmondta férjével szenvedélyükké vált a főzés.

(Fotó: Rosta Tibor)

A főzz másképpen versenyen 10 pályázó nyerhetett. Mészáros Tünde és férje egy halétellel nevezett, amellyel eredményesen szerepeltek.
– Nagyon meglepődtünk, mikor kiderült, hogy a 10 nyertes recept között szerepel a miénk is. Nagyon jó érzés volt, hiszen ez egy visszacsatolás arra vonatkozóan, hogy fejlődünk ezen a téren is – mondta Tünde.

A nyertes étel csicsókapüré zeller chipssel, kukoricadarába forgatott ponttyal.
– A halat minden esetben a férjem készíti el, én csak a köretet főzöm hozzá – mondta mosolyogva Mészáros Tünde. Elmondta, számukra kiemelten fontos az, hogy az alapanyagok helyi termékekből készülnek, hiszen ezzel erősítik a közösséget, illetve viszik tovább a hagyományokat.

Tünde úgy fogalmazott, véleménye szerint fontos, hogy szervezetünk megfelelő minőségben kezdje el az esztendőt.
– Lényeges, hogy minőségi ételeket fogyasszunk, kis adagokban, többször étkezve – zárta az interjút.

Mészáros László és Tünde nyertes receptje a következő:

Csicsókapüré

Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej lilahagyma
kanál étolaj
5-6 szem csicsóka
1 evőkanál tejföl
só, bors
fél csokor kapor

Elkészítés:
A csicsókát meghámozzuk, megmossuk, felszeleteljük vékonyan.
A lilahagymát felkockázzuk, az étolajon megdinszteljük. Beledobjuk a csicsókát, sózzuk, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzzük. A főzőlé felét leöntjük, majd még melegen hozzákeverjük a tejfölt, borsozzuk, majd még melegen leturmixoljuk. A végén az apróra vágott kaprot beletesszük. Halakhoz, salátákhoz tálaljuk. Ha pürét készítünk belőle köretnek, a főzőléből keveset hagyunk és több tejfölt teszünk bele, úgy turmixoljuk le a csicsókát.

(Fotó: Mészáros Tünde)

Zellerchips:
1 fej zellert meghámozunk, tetszőleges méretűre szeleteljük. Egy teflon serpenyőbe 1 evőkanál olajra tesszük a szeletelt zellert és pirosra sütjük. Só és fűszer nélkül is nagyon finom.

Párolt zöldségköret

Hozzávalók 4 személyre:
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1/2 zeller
2 db zsenge cukkini
1-2 evőkanál étolaj

Elkészítés:
A hozzávalókat tetszőleges méretre aprítjuk. Az olajon elkezdjük párolni a zöldségeket a cukkini kivételével. A cukkinit csak akkor kell beletenni, mielőtt a többi zöldség már félig megsült. Semmilyen fűszert nem kell rátenni, még sót sem, ezek nélkül is kiváló lesz az íze. Ajánlott sült, rántott hal mellé, illetve rántott húsokhoz.

Kukoricadarába forgatott pontyfilé

Hozzávalók 4 személyre:
1 ponty filézve, szeletelve
Fűszerek ízlés szerint: só, bors, mustár, citrom, fokhagyma. (Esetleg halfűszer)

Elkészítés:
A pácolt, filézett pontyszeleteket kukoricalisztbe (vagy zabkorpába) forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.