- hirdetés -

Az érettségi vizsgákban érdekelt diákoknak a tételek mellett hagyományosan több fontos határidőt, szabályt és teendőt érdemes észben tartania.

A jelentkezési határidő a májusi-júniusi vizsgaidőszak esetében idén február 15-re esik. Fontos változás, hogy idén tavasztól ismét lehet előrehozott érettségit tenni a tavaszi és az őszi vizsgaidőszakban is természettudományos tantárgyakból (például földrajzból), melyeknek az oktatása a 10-ik évfolyamot követően lezárult.

Az elmúlt években előrehozott érettségire kizárólag idegen nyelvekből és informatikából volt lehetőség, ráadásul azt is csak a tavaszi időszakban. A módosítást az Országos Diákparlament kezdeményezte azzal a szándékkal, hogy több vizsgatárgyból is lehetőséget kapjanak az előrehozott érettségi megszerzésére, valamint, hogy hatékonyabban készülhessenek a felsőoktatási felvételire.

Ismét lehet előrehozott érettségit tenni természettudományos tárgyakból (Fotó: Rosta Tibor)

A módosítással az érettségi nehézsége nem változik, viszont az eltérő időpontban letehető vizsgák miatt több idő marad a felkészülésre. Idegen nyelvekből továbbra is a középiskolai tanulmányaik befejezése előtti első vagy második tanév vizsgaidőszakaiban tehetik le az előrehozott érettségit.

A tavaszi érettségi a magyar nyelv és irodalom tantárgy írásbelijével veszi kezdetét május 4-én, majd ezt követően a megszokott matematika, történelem, angol- és német nyelv sorrendjével zárják az első hetet. Ezt követően a többi idegen nyelv és a már említett természettudományos tantárgyak következnek az utolsó, május 25-én esedékes olasz nyelvi vizsgával bezárólag.

Idén május 4-én kezdik az írásbeli vizsgákat (Fotó: Rosta Tibor)

Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 4-11. között zajlanak, a középszintű vizsgák pedig június 15-én indulnak és 26-ig tartanak. A részletes menetrendről itt található bővebb információ. Az emelt szintű érettségi esetében irodalomból többek közt Petőfi, Ady és Csokonai költészetét, matematikából a halmazokat, prímszámokat és számrendszereket is érdemes átnézni. Az emelt szintű tételekről bővebb információk ide kattintva érhetők el.

A májusi vizsgákról eddig nyilvánosságra hozott adatokat az Oktatási Hivatal oldalán is megtekinthetik az érdeklődők, ahol megnézhetik a vizsgaleírásokat, követelményeket, témákat és az egyes vizsgákat érintő változásokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.