- hirdetés -

Kedvenc karácsonyi pillanataink közé tartozik ünnepi díszekbe burkolni házunkat, majd feldíszíteni a kiválasztott fenyőfát. Vízkereszthez közeledve azonban eljön az idő, hogy eltegyük a díszeket.

Magyarországon a vízkereszt január 6-ra esik, ilyenkor ünnepeljük a napkeleti bölcsek érkezését a kis Jézushoz. Ez a hagyomány még a viktoriánus korban alakult ki. Úgy tartják, ha hamarabb dobjuk ki a karácsonyfát, az balszerencsét hozhat, ha pedig vízkereszt éjjelén még fent vannak rajta a díszek, akkor egész évben úgy kell, hogy maradjon. Ennek némileg ellentmond, hogy a XIX. században Gyertyaszentelő Boldogasszony napjáig, azaz február 2-ig megtartották a díszeket.

A régebbi hagyományok szerint január 6-a egyben a karácsonyi ünnepkör utolsó napja. Úgy hitték, hogy az örökzöldekben jó szellemek élnek, melyek áldást hoznak rájuk. Ha azonban nem dobták ki azokat karácsony után, abban az évben nem volt jó a termés.

Persze sok országban ismernek más hagyományokat is, Oroszországban például január 6-át nem vízkereszt napjaként tartják számon, ott akkor ünneplik a karácsonyt. A keresztény hagyományok szerint Jézus december 25-én született, a napkeleti bölcsek azonban csak napokkal később, épp január 6-án érkeztek meg Betlehembe. Régen úgy mesélték a gyerekeknek, hogy ha hamarabb leveszik a díszítést, a bölcsek nem találják meg az útjukat.

Ugyan több európai ország, köztük a németek, a lengyelek vagy a csehek is követik a hagyományokat, sokan már az újév napját követően leveszik a díszeket.

(Kiemelt kép forrása: kadarka.net)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.