Nagy népszerűségnek örvendenek a karácsonyi menütálon a rengeteg hagyományos étel mellett a különféle sütemények, például a bejgli és a mézeskalács. Utóbbi esetében számos lehetőségünk marad, ha esetleg még az ünnepeket követő napokra is marad belőle, de nincs szívünk kidobni. Íme, néhány lehetséges megoldás!
Mézeskalácsos csokoládé
Hozzávalók:
- 340 g fehércsokoládé-csipsz
- mézeskalács
- cukorkák ízlés szerint
Elkészítése:
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd olvasszuk meg a csokoládét a mikróban.
Legalább 20 másodpercenként vegyük ki, keverjük át, és tegyük vissza, míg az egész megolvad.
Öntsük a csokoládét a sütőpapírra, egy spatula segítségével egyenletesen oszlassuk el.
Azonnal szórjuk bele a tetszőleges cukorkákat, majd az apróra tört mézeskalácsokat is.
Tegyük a hűtőbe néhány órára, amíg megköt!
Mézeskalácsgolyók
Hozzávalók:
- 200 g mézeskalács
- 113 g krémsajt
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 65 g kakaópor
- 65 g porcukor
Elkészítése:
Tegyük a mézeskalácsokat egy aprítógépbe, és dolgozzuk porrá.
Öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a szobahőmérsékletű krémsajtot. Keverjük át egy habverővel vagy egy villával.
Amint összeállt, gyúrjuk néhány percig.
Szaggassunk a tésztából darabokat és készítsünk belőle golyókat.
Öntsük a kakaóport és a porcukrot egy-egy tálba.
Az elkészült golyók egyik felét forgassuk meg a kakaóporban, a másikat pedig a porcukorban.
Tegyük a fagyasztóba 5 percre és már fogyaszthatjuk is.
Mézeskalácsos kenyérpuding:
Hozzávalók:
- 453 g mézeskalács
- ¾ csésze aszalt áfonya
- 4 nagy tojás
- 355 ml magas zsírtartalmú tej
- 115 g tejszín
- 100 g cukor
- 50 g barna cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 176 fokra, és vajazzunk ki egy kisebb sütőedényt.
Tegyük a mézeskalácsokat az edény aljára akár több rétegben is.
Szórjuk rá a szárított áfonyát.
Egy nagy tálban keverjük össze a tojást, a tejet, a tejszínt, a cukrokat, a fahéjat, a gyömbért, a sót és a vaníliát, majd öntsük az egészet a mézeskalácsra.
Tegyük félre 10 percre, és miután letelt az idő, süssük 30-35 perc alatt készre.
Forrás: Táfelspicc
Kiemelt kép forrása: Topreceptek