- hirdetés -

Az új esztendő kezdetén sokan tesznek különböző fogadalmakat. Egy olvasói levél adta az ötletet, hogy ajánljuk ezt is bevenni a sorba, hátha még nem késő.

Olvasónk egy 2019 karácsonyi, kellemetlen élményét osztotta meg velünk. Idézzük:

„A jelenleg közlekedési morál egyik „szép” példájának voltam részese december 24-én reggel. A Gárdonyi Géza utcán a belváros felé kerékpároztam. Szembe jött egy autós, nem kímélve a lóerőket, szemmel láthatóan jóval a megengedett sebesség felett. Egy álló járművet kikerülve tetőtől talpig beterített egy tócsa vizével. Megköszönni nem tudtam a kéretlen fürdőt, de ha tudtam volna, elmondom, hogy szerencsére van fürdőszobánk, és jobban szeretem magam meghatározni a fürdés idejét és módját. Jött egy másik autós is, de ő sem volt kíváncsi, miért állok ott, mint egy ázott veréb. Ez az eset csak az én szemszögemből érdekes (és bosszantó), de az már nem, hogy pár nap különbséggel két autót is láttam áthajtani a Vásárhelyi úti vasúti átjárón a fénysorompó piros jelzése ellenére, és ez már szerintem közügy, hisz saját testi épségük, életük mellett másokét is veszélyeztetik. Nem várok bocsánatkérést, csak egy kicsit több figyelmet szeretnék kérni a közlekedőktől, ezért írtam le a fent néhány sort. Tisztelettel: …”

Képünk illusztráció (szertelekmagyarorszag.hu)

Nem lehet tagadni, hogy a jelenség valós. Sokan vagyunk, akik a napi rohanásban, közlekedés közben is a problémák, feladatok megoldásával vagyunk elfoglalva. Jó lenne pedig, ha ehelyett egy kicsivel több figyelmet fordítanánk a körülöttünk mozgó, közlekedő embertársainkra. Egy újévi fogadalmat – különösen, ha betartani is sikerül – mindenképp megérne.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.