- hirdetés -

A tavaly nyáron elfogadott 2020-as adócsomag mellett ősszel is döntöttek az új évet érintő adóváltozásokról. A fontosabb változásokat, határidőket gyűjtöttük össze.

Idén, január 1-től élethosszig mentesülnek a – munkával szerzett jövedelmek utáni – személyijövedelemadó fizetése alól azok az anyák, akik legalább négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe és őket legalább 12 évig saját háztartásukban nevelték. Ez az intézkedés nemzetközi szinten egyedülálló próbálkozásnak számít a családvédelmi intézkedések keretében.

A kisvállalati adó (kiva) kulcsa 2020-ban 13-ról 12 százalékra mérséklődött. Ez a csökkentés több, mint 40 ezer magyar kisvállalkozást érint. A szálláshelyadás áfa kulcsa is csökken 18-ról 5 százalékra, erre a szolgáltatási körre idén a turisztikai fejlesztési hozzájárulás is érvényes lesz.

A kis- és középvállalkozásokra vonatkozó fejlesztési adókedvezmény értékhatárát fokozatosan, három év alatt csökkentik a jelenlegi 500 millió forintról a beruházások további ösztönzése érdekében. A kisvállalatok esetében 2020-tól évente 300, 100, majd 50 millió forintra, míg a középvállalkozásoknál 400 millió forintról előbb 200 millió, 2022-ben pedig 100 millió forintra mérséklődik az adókedvezmény igénybevételének alsó határa. Ez mintegy 7 ezer vállalkozást érint.

A fejlesztési adókedvezményt illetően január 1-től megszűntek a létszám és bérköltség feltételek a bejelentett beruházások vonatkozásában. Emellett megszűnt az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), mely után az igény jelentősen lecsökkent az elmúlt években az olyan új, kedvezőbb adózási formák bevezetését követően, mint a kisadózó vállalkozások teljes adója (kata) és a kiva.

A magyar sportszervezetek munkavállalóihoz hasonlóan ezt követően a nemzetközi sportszervezetek tagjainak is lehetősége lesz a közteherviselési hozzájárulás (ekho) alkalmazásához. Emellett a sportdiplomácia keretében adott juttatások adómentességét is biztosítják. Szintén január 1-től változott meg az egészségügyi szolgáltatási járulék összege, 7500 forintról (napi 250) 7710-re (napi 257) emelkedett.

A kisvállalati adó mértéke ezzel szemben csökkent 13-ról 12 százalékra. A kisvállalati adó kiváltja a szociális hozzájárulási adót, így a szociális hozzájárulás adó kulcsának csökkentésévvel összhangban indokolt a kisvállalati adókulcs csökkentése. Várhatóan a szociális hozzájárulási adó mértéke is csökkenni fog a 2019-es 17,5 után 15,5 százalékra, ez az év későbbi részében lehet végleges.

A szociális hozzájárulási adót fizető mezőgazdasági őstermelők a jelenlegi negyedéves helyett éves adómegállapítást kapnak 2020-tól. A csekkes átutalások 20 ezer forintig illetékmentessé váltak, továbbá itt is érvényes lesz a 6 ezer forintos illetékmaximum. Idén megszűnik az adófeltöltés társasági adóban, innovációs járulékban és energiaellátók jövedelemadójában.

Új társasági adóalanyként jelenik meg a szabályozásban a vagyonkezelő alapítvány. A dohánytermékek jövedéki adótartalma idén emelkedik, a kormány három lépcsős adóemelést rögzített. Az őszi változások nyomán új egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be, mely július elején lép hatályba. Ennek köszönhetően az eddigi négy helyett egyetlen járulékot kell majd a munkavállalók után fizetni. Ezt az új, egységes társadalombiztosítási járulékot 18,5 százalékban határozzák meg.

Július 1-e után munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságot szerezhetnek majd az őstermelők és a megbízási jogviszonyban dolgozók. Júliustól ezen felül minden nyugdíjast megillet majd a járulékmentesség, valamint kedvezőbbé vált a gyermekek után járó családi kedvezmény igénybe vétele, a teljes 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz a kedvezmény.

Szigorítás jön az egészségügyi szolgáltatási járulékkal kapcsolatban. Ha nem teljesítjük a járulékfizetést és a tartozás meghaladja a havi járuléktétel háromszorosát, akkor a TAJ az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele kapcsán érvénytelenné válik.

Minden számláról online adatot kell szolgáltatni, a cél, hogy 2021-től a NAV elkészítse a vállalkozások áfa bevallási tervezetét. Az adóhivatal eddig csak a 100 ezer forintos áfa összeget elérő számlák adatait látta online, idén július 1-től viszont már a belföldi áfaalanyok részére kiállított számlát, 2021-től pedig a magánszemélyek számára kiállítottakat is.

Július 1-től számlát kell majd kiállítani az ún. áfamentes ügyletek nagy részéről is, így például a magán-egészségügyi, fogorvosi, oktatási szolgáltatásról, illetve az ingatlanértékesítésről is. Emellett 15 napról 8-ra csökken a számlakibocsátásra nyitva álló határidő. Végül egy érdekes adócsökkentésről számolhatunk be: Valamennyi (e-cigi) töltőfolyadék jövedékiadó-mértéke az eddigi 55 forint helyett 20 forintra csökken, szintén júliustól.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.