- hirdetés -

Számos orosházi családi ház és középület őrzi a keze nyomát Tobak László gáz- és fűtésszerelőnek, aki saját bevallása szerint is a munkája szerelmese. Persze csak a párja és három gyermeke után. November óta a mester cím is megilleti, hiszen elvégezte az iparkamara képzését és megszerezte szakmája legmagasabb szintű minősítését.

Földműves családból származik, így az lett volna természetes, ha a mezőgazdaságot választja, de már gyermekkorában „megpecsételődött a sorsa”.
– Megláttam, ahogy a házunkban szerelték a gázt, és megfogott. A továbbtanuláskor ugyan beadtam mezőgazdasági irányba is a jelentkezésemet, de első helyen, miután átbeszéltük a szüleimmel, a központifűtés-szerelő szakmát jelöltem meg, és nagyon beletrafáltam, mert első pillanattól tetszett – indítja történetét Tobak László, aki még hisz a kétkezi munkában.

Tobak László azt vallja, olyannak kell lenni a munkában, mint a svájci óra: pontosnak és megbízhatónak (Fotó: Rosta Tibor)

Az alapokat a tanműhelyben sajátította el, harmadévben viszont már Restály György cégénél dolgozott tanulóként, és éppen belecsöppent a nővérszálló kialakításába.
– Ott rengeteget tanultam a cső-, gáz-, vízszereléstől kezdve a hegesztésig, sokszor a kötelezőn túl is bementem dolgozni, annyira szerettem – meséli a folytatást.

Amit a katonaság, majd egy másik munkahely, újabb tapasztalatok, kapcsolatépítés követett, 2002-ben pedig megérkezett egy első gyermek. Laci, hogy közel legyen a családhoz, munkahelyet váltott, Sonkolyos Istvánnál helyezkedett el. Hét évvel később azonban tönkrement a vállalkozás, adódott viszont egy külföldi lehetőség, ami annyira jónak bizonyult, hogy nyolc év Svájc lett belőle.
– De hiányzott család, ezért hazajöttem. A saját vállalkozást tavaly alapítottam, mostanra ott tartunk, hogy szükségem lenne munkatársra, többek között azért is végeztem el a mesterképzést, mert így lehet tanulóm. Három vagy négy fiatalt is vállalnék, közülük, hátha megmaradna egy-kettő, akivel együtt dolgozhatnék hosszútávon. Emellett fontos volt, hogy legyen fényképes gázszerelő igazolványom, amit szintén így kaphattam – jutunk el a jelenig.

A mesterlevél további lehetőségek számára nyit utat (Fotó: Rosta Tibor)

A bizonyítványt adó képzéseken túl is folyamatosan tanul, keresi az interneten az újításokat.
– Bújom ezeket, ha valami számomra ismeretlennel találkozom, nem hagy nyugodni, addig küzdök, kutatok, amíg meg nem értem. Olyan nincs, hogy ne lehessen megcsinálni – fogalmazza meg szakmai hitvallását.

Az eltelt évek alatt egy valami nem változott: Tobak László szakmaszeretete, és kihívás iránti vágya, aminek köszönhetően hamarosan megint iskolapadba ül, hogy gázkészülék-felülvizsgáló képesítést szerezzen. A tervek között szerepel az is, hogy Pataki Adrián, szintén friss mester kollégájával közös vállalkozást hozzanak létre, amely lehetőséget teremtene nagyobb volumenű munkák vállalására.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.