- hirdetés -

Szenteste után egy héttel már a szilvesztert ünnepeljük. Az újévre ilyenkor egy pohár pezsgővel szoktunk koccintani, ami a hagyomány szerint gazdagságot és bőséget hozhat az esztendőben.

A jeles alkalmak Magyarországon a legtöbbször elképzelhetetlenek sörrel, borral vagy pálinkával való koccintás nélkül, szilveszterkor azonban a pezsgő játssza a főszerepet. Ez a különleges ital egészen a XIX. század végéig az elithez tartozó csoportok kiváltsága volt. Egy üvegnyi pezsgő elkészítése ilyenkor ráadásul 2-3 évig is eltartott.

Változást az 1850-es évek hoztak, ekkor indult meg a pezsgő nagyipari gyártása és az ára is valamelyest lecsökkent. Maga a pezsgő szó a „legnagyobb magyarként” is emlegetett gróf Széchenyi Istvánhoz kapcsolódik, aki a franciák champagne-ját nevezte elsőként pezsgőnek a Hitel című munkájában.

A szilveszter éjféli pezsgőzés is az 1800-as években terjedt el, a század végére egy New Yorkban található étteremnek, a Cafe Martinnak köszönhetően vált az újév elengedhetetlen kellékévé, ahol a francia tulajdonos testvérpár 69 különböző pezsgőt sorakoztatott fel a kínálatban. Azóta pedig világszinten elterjedt hagyománnyá nőtte ki magát.

A szilveszteri babonák kialakulására is nagy hatással volt az ital. A hiedelem szerint, ha nem szeretnénk a véletlenre bízni az újévre vonatkozó szerencsénket, érdemes már néhány üveggel szilveszter előtt beszerezni és koccintani, mielőtt éjfélt üt az óra. Ugyanis, ha fényűző italt fogyasztunk az újév első perceiben, akkor az év hátralévő részében gazdagság és bőség várhat ránk.

Kiemelt kép forrása: pixabay

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.