- hirdetés -

A szilveszterkor előszeretettel használt tűzijátékok és különböző pirotechnikai eszközök beszerzése és tárolása is komoly körültekintést igényel. Ahhoz, hogy a tűzijátékot zavartalanul élvezhessék használói, tanácsos az előírások szerint, kellő gondossággal működtetni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint gyakori jelenség, hogy a használt pirotechnikai terméket már azelőtt kidobták a kukába, hogy kihűlt volna. Ilyenkor sajnos komoly esély van rá, hogy kigyullad a kuka, a tűz pedig továbbterjed a többi szeméttárolóra, az ott parkoló autókra vagy lakóházakra is. A szilveszteri tűzijáték-használat számos veszélyt rejt magában, melynek elkerüléséhez érdemes megfogadni a következő tanácsokat.

Kijelölt helyen vegyük meg!

Hivatalosan csak december 28. és 31. között vásárolhatunk szilveszteri tűzijátékot, amit fontos, hogy legális árusítóhelyen szerezzünk be. Egy rosszabb minőségű tűzijáték miatti sérülés kezelése, vagy egy lakástűz helyreállítása ugyanis nem olcsó mulatság!

Milyen kategóriákba sorolhatók a tűzijátékok?

Négy pirotechnikai osztályba soroljuk őket.
1. Csekély veszélyt jelent a környezetünkre, 14 évnél idősebbek már bármikor használhatják. Ebbe a kategóriába tartoznak például a születésnapi tortákon használt tűzijátékok.
2. Csekély veszélyt jelentenek, 16 évnél idősebbek már használhatják.
3. Ezek azok a tűzijátékok, melyeket december 28-31-ig vásárolhatnak meg azok, akik már betöltötték 18-ik életévüket.
4. Nagy tűzijátékok, melyeket csak pirotechnikus szakember vásárolhat és használhat.

Szakszerű felvilágosítást kapunk a tűzijátékok működtetésével kapcsolatban
(Fotó: Rosta Tibor)

Fontos, hogy védve tároljuk!

A pirotechnikai eszközöket a gyerekek elől elzárva tartsuk, ne tegyük tűzveszélyes anyagok közelébe, tetőtérbe, alagsorba vagy pincébe! Átnedvesedett, majd kiszáradt, illetve sérült burkolatú pirotechnikai eszközöket soha ne használjunk. A tűzijáték eredeti formáját átalakítani sem szabad, csak úgy mozgassuk, ha a kanóc vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van!

Az előírás szerint használjuk!

Minden terméken megtaláljuk a használati utasítást. Ez tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot és mekkora távolságot tartsunk tőle. Erős szélben ne használjuk, és úgy helyezzük el, hogy hibás működés esetén se okozhasson kárt, ne irányítsuk emberekre, állatokra vagy épületre! Vetőcsőből vagy pezsgősüvegből indítsuk és soha ne kézből!

Átlagosan 50 tűzesethez riasztják a tűzoltókat

Szilveszter éjjelén átlagosan 50 olyan esethez riasztják a tűzoltókat országszerte, melyet pirotechnikai eszköz szabálytalan használata okozott. A leggyakrabban fenyők, tuják vagy szeméttárolók gyulladnak ki. Az év többi napjához hasonlóan Magyarországon ekkor is csaknem kétezer tűzoltó áll készenlétben mintegy 500 járművel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.