- hirdetés -

A gyertyák, csillagszórók kellő odafigyelés hiányában tüzet okozhatnak. A karácsonyt megelőző készülődés során hajlamosak vagyunk megfeledkezni az íratlan szabályokról, pedig valamennyien szeretnénk, hogy az ünnepek békésen, boldogan teljenek.

A Katasztrófavédelem szerint adventi időszakban kétszer annyi a lakástűz, mint az év más időszakaiban, ám egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek a tűzesetek. A szakemberek szerint a karácsonyfát minden hőforrástól legalább másfél méteres távolságra állítsuk fel, csak megfelelő műszaki állapotú fényfüzért használjunk. Abban az esetben, ha elmegyünk otthonról, vagy lefekszünk aludni érdemes áramtalanítani.

Fontos, hogy a gyertyákat nem éghető alátétre kell helyezni és ne gyújtsuk meg azokat karácsonyfán, hiszen a száraz tűlevelek és ágak erősen gyúlékonyak, egy percen belül az egész fenyőfa lángra lobbanhat és a lakás is pillanatok alatt leéghet.

Mégis az egyik legnagyobb veszélyforrás az ünnepi időszakban a konyha. Az emberek ilyenkor többet főznek, sokan pedig ottfelejtik az ételt a sütőben és az olaj vagy zsíradék felgyullad. Iyenkor sokan a lehető legrosszabb dolgot teszik: vagy elkezdenek a lakásban rohangálni a lobogó serpenyővel vagy vizet öntenek rá, ami szigorúan tilos. A legjobb megoldás ilyenkor, ha az égő eszközt lefedjük nedves ruhával egy fedővel és kikapcsoljuk a sütőt, letekerjük a gázt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.