A bejglik sem maradhatlak ki az ünnepi menüből. Itt és most a diós és a mákos verzió receptjét egyaránt megtalálja.
Mákos és diós bejgli
Hozzávalók:
(10 személyre)
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 t. vaníliás cukor
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2 db tojássárgája (a tésztába)
- 2 db tojás a (tészta kenéséhez)
- 1 db citrom reszelt héja
- csipet só
Diós töltelék:
- 30 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 2 dl tej
- 5 dkg mazsola
- 2 t. vaníliás cukor
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 kk. őrölt szegfűszeg
Mákos töltelék:
- 30 dkg mák
- 20 dkg cukor
- 1 dl tej
- 5 dkg mazsola
- 2 t. vaníliás cukor
Elkészítési mód:
Az élesztőt csipetnyi cukorral langyos tejben megfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a vajat, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot, a 2 tojássárgáját és a citrom reszelt héját. Jól összegyúrjuk, azután letakarva meleg helyen megkelesztjük. Menet közben mind a két tölteléket külön-külön tejben megfőzzük. Hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát egyforma adagokra szétosztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, külön-külön elosztjuk rajta a töltelékeket és szépen feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk és jól felvert tojással bőven bekenjük. Két órán át pihenni hagyjuk. 150 °C-os előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt szép barnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd hűvös helyen tároljuk. Lehetőleg mindig csak annyit szeljünk fel, amennyi elfogy, mert könnyen kiszárad!