- hirdetés -

A bejglik sem maradhatlak ki az ünnepi menüből. Itt és most a diós és a mákos verzió receptjét egyaránt megtalálja.

Mákos és diós bejgli

Hozzávalók:

(10 személyre)

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 t. vaníliás cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 db tojássárgája (a tésztába)
  • 2 db tojás a (tészta kenéséhez)
  • 1 db citrom reszelt héja
  • csipet só

Diós töltelék:

  • 30 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 5 dkg mazsola
  • 2 t. vaníliás cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 kk. őrölt szegfűszeg

Mákos töltelék:

  • 30 dkg mák
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 5 dkg mazsola
  • 2 t. vaníliás cukor

Elkészítési mód:

Az élesztőt csipetnyi cukorral langyos tejben megfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a vajat, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot, a 2 tojássárgáját és a citrom reszelt héját. Jól összegyúrjuk, azután letakarva meleg helyen megkelesztjük. Menet közben mind a két tölteléket külön-külön tejben megfőzzük. Hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát egyforma adagokra szétosztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, külön-külön elosztjuk rajta a töltelékeket és szépen feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk és jól felvert tojással bőven bekenjük. Két órán át pihenni hagyjuk. 150 °C-os előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt szép barnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd hűvös helyen tároljuk. Lehetőleg mindig csak annyit szeljünk fel, amennyi elfogy, mert könnyen kiszárad!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.