- hirdetés -

Elsőként következzék egy igazi, kihagyhatatlan karácsonyi étel, a töltött káposzta.

Töltött káposzta Ádi módra

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 30 dkg füstölt oldalas
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 20 dkg marhacomb
  • 1 db füstölt első sertéscsülök
  • 1,5 kg savanyú aprókáposzta
  • 1 kg savanyú káposztafej (8-10 levél)
  • 50dkg üveges konzervlecsó
  • ½ csomó petrezselyemzöld
  • ½ csomó kapor
  • 3 dkg kalocsai édes-nemes őrölt paprika
  • 1 dl olaj

Töltelék:

  • 20 dkg darált marhahús
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg darált pulykahús
  • 20 dkg rizs
  • csipet bors és őrölt kömény
  • 2 dkg kalocsai édes-nemes őrölt paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ½ csomó petrezselyemzöld
  • ½ csomó kapor
  • 1 dkg só
  • 2 dkg vegeta
  • 1 evőkanál olaj
Fotó: Fuszek Gábor

Elkészítési mód:

Töltelék:

A 3 féle húst és a rizst összegyúrjuk, hozzáadjuk a fűszereket: a borsot, az őrölt köményt, az őrölt paprikát, a péppé zúzott fokhagymát valamint a petrezselymet, a kaprot, a sót, a vegetát és az egy 1 evőkanál olajat.

Töltés:

A savanyított káposztalevelek torzsáját levágjuk, hogy könnyen hajlíthatók legyenek. A levél keskenyebb végére helyezzük a tölteléket, az egyik felét ráhajtjuk a töltelékre majd feltekerjük, a másik felét a mutatóujjunk segítségével benyomkodjuk. (Megj.: Ne töltsük feszesre a káposztaleveleket, legyen helye a rizsnek megdagadni!) Természetesen gyakorlat kell hozzá, hogy a csomagunk egyben maradjon.

Felkészítés:

Egy 10 l-es lábasba beleöntjük az olajat, majd beletesszük a marhacombot, a füstölt kolbászt, a kolozsvári szalonnát, ráöntjük a lecsót és az 50 dkg savanyú aprókáposztát rászórjuk. Középre beleállítjuk a megmosott füstölt első csülköt, körkörösen köré rakjuk a töltött káposztákat úgy, hogy elválasztjuk egy-egy darab füstölt oldalassal egymástól, végül az 1 kg savanyított aprókáposztával befedjük. Fölöntjük annyi forró vízzel, hogy ellepje. Nagy lángon forralásig hevítjük és utána takarék lángra tesszük, majd 2-3 órán át főzzük. Közbe-közbe az elfőtt levet pótoljuk.

Paprikás rántás:

Menet közben barna rántást készítünk. Egy serpenyőben olajon a lisztet állandó keverés mellett kávébarnára pirítjuk, hozzáadjuk a kalocsai őrölt paprikát, gyors keverés közben öntsük fel hideg vízzel. (Megj.: Vigyázni kell, mert könnyen megéghet a liszt és a paprika is, és keserű lesz. Javaslom, hogy készítsünk oda 1 l hideg vizet, pillanatok alatt öntsük föl és fakanállal kavarjuk simára, majd lassú tűzön tovább kell adagolni a folyadékot és óvatosan kavargatni addig, amíg sima, szép bársonyos pirospaprikás rántást kapunk. Ez egy gyors művelet.)

Amikor megfőtt a töltött káposztánk, levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Leszedjük a tetejéről az aprókáposztát, kiszedjük a töltelékeket, félrerakjuk. A tetejéről levett aprókáposztát visszahelyezzük az edénybe, majd a tűzre, s hozzáadjuk a kalocsai paprikás rántásunkat, majd összeforraljuk. Mivel a füstölt húsok eleve sósak, óvatosabban ízesítsünk, nehogy azt mondják, hogy szerelmesek vagyunk . Hozzáadjuk a rántást és sűrű kevergetés mellett összefőzzük. Óvatosan visszarakjuk a lábasba a töltelékeket és egy forrásig felmelegítjük. Tálalásnál ízlés szerint, tejfölt adunk hozzá. (Megj.: Aki nem szereti a rántásos ételt, anélkül is fogyaszthatja, tejföl hozzáadásával.)

Ha nem fogy el a töltött káposzta, akkor örüljenek, mert ahogy a mondás is tartja, minél többször melegítjük, annál finomabb! Ezt én is igazolni tudom.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.