- hirdetés -

Kevés időd van ölelgetni a plüssmacijaidat? Érzed, hogy több törődést igényelnének, de neked már mindez nem fér bele a zsúfolt hétköznapokba? Add őket a Maci Kórháznak! Általuk biztosan jó kezekbe kerülnek!

A Maci Kórház–Menjünk együtt haza! egy plüssmacigyűjtés. Nem is akárkinek, hanem az Orosházi Kórházban betegeskedő gyerekeknek gyűjtik ezeket a játékmacikat azért, hogy jobban, könnyebben teljen az ott töltött idő. A kezdeményezés különlegessége, hogy nem csak a kórházban játszhatnak a kicsik a plüssökkel, hanem a gyógyulás után haza is vihetik őket. Mindezt az „Értünk-Nagyszénásért” Alapítvány szervezi. Az ötletet sok éve az ország másik végén vetették fel.

– Győr környéki barátok összefogásával alakult ki ott egy csapat majd 25 évvel ezelőtt. Konkrétan ez a Maci Kórház – Menjünk együtt haza! akció az ő kezdeményezésük – mondta el Burján Erzsébet helyi szervező. – Eddig csak Győr-Moson-Sopron megyében voltak gyűjtések az ottani kórházaknak. Mi most csatlakoztunk hozzájuk. Új és használt, jó állapotú plüssfigurákat gyűjtünk. Ezeket egy ipari fertőtlenítő mosást követően becsomagolva átadjuk az Orosházi Kórház gyermekosztályának és fül- orr-gégészet osztálynak, ahol a beteg gyerekek megkapják, és haza is vihetik új barátjukat – folytatta a szervező.

Gyűjtés a Székács óvodában

Az ölelés jótékony hatása

Ladocsi Norbert, a győri gyűjtés főszervezője 1995-ben szervezte az első akciót négy barátjával együtt. Egy olyan angol nyelvű szöveg fordításából indult az egész, ami arról szólt, hogy az mackók ölelgetése milyen jótékony hatással van a lelki traumát, krízist átélt gyermekekre.

– A győri Leo-klub (Lion’s Klub ifjúsági tagozat) tagjaiként felvettük a kapcsolatot az ausztrál Leo-klub tagjaival. Tanácsokat és tapasztalatokat szerettünk volna begyűjteni, ugyanis Ausztráliában minden mentőautóban és a partiőrség járműveiben megtalálható egy plüssmackó. Rengeteg fórumon utánanéztünk ezek jótékony hatásainak, és minden gyermekekkel és mackókkal foglalkozó klinikai és pszichológiai tanulmány megerősített bennünket, hogy gyűjtést kell szerveznünk a győri mentőállomás részére – tudtuk meg Ladocsi Norberttől.

Győrben, Mosonmagyaróváron, Kapuváron és Sopronban már nagyon jól működik a gyűjtés. A terv Orosházán is az lesz, mint ami már náluk megvalósult: Minden kórházban fekvő gyermek egy plüssmackót kapjon az osztályos felvétele során. A mackó már a kis beteg érkezésekor az ágyán várná jövőbeni társát.


Gyűjtőpontok a közelben

A helyi gyűjtést szervezők a környék hét pontján jelölték ki. A kihelyezett dobozokba várják a plüssmacikat.

Orosházán
Petőfi Művelődési Központ
Aprajafalva Óvoda, (Thék Endre utca 5.)
Székács József Evangélikus Óvoda (Hajnal utca 7.)

Nagyszénáson
Nagyszénási Óvoda Táncsics utca
Nagyszénási Óvoda József Attila utca
Nagyszénási Kulturális Központ

Gádoroson
Községi Könyvtár (Iskola utca 19.)

A szervezők kérik, hogy december 15-ig mindenki próbálja meg eljuttatni adományát a gyűjtőpontok egyikére, a mackókra ugyanis még mosás és csomagolás vár. Ha a kijelölt időpontig beérkeznek az játékok, akkor még karácsony előtt biztosan eljut egy nagy adag ajándék a beteg gyerekekhez a kórházba.

További információk a Maci Kórház Nagyszénás-Orosháza Facebook oldalán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.