- hirdetés -

A téli hideg beköszöntével sok háztartásban biztosítja a meleget kályha vagy kandalló. Azonban fontos odafigyelnünk arra, hogyan és mit égetünk, hiszen a tűz nem játék.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy fűteni csakis a klasszikus tüzelőanyagokkal (fa, szén, brikett) szabad. Olyan anyagok, mint rongyok, háztartási szemét, gumi, műanyag eltüzelése tilos, egyrészt a hatályos jogszabályok tiltják egészségkárosító és környezetszennyező hatásuk miatt, másrészt a fűtő-tüzelő berendezést is károsítja a felsorolt anyagok elégetése.

– Begyújtás előtt gondoskodjunk arról, hogy a kéményseprő elvégezze a kémény kotrását, tisztítását, valamint, hogy az erről kiállított tanúsítványon az égéstermék-elvezető használatra alkalmas besorolást kapott – ismertette Gombos Erik tűzoltó hadnagy, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Begyújtás előtt gondoskodjuk arról, hogy a kéményseprő elvégezze a kémény kotrását, tisztítását (Fotó: vehir.hu)

Hozzátette, egylakásos ingatlanok (családi házak) esetén az ott lakóknak kell időpontot egyeztetni a kéményseprőkkel, akik csak ezt követően mennek a helyszínre. Amennyiben ilyen tanúsítvány rendelkezésünkre áll és érvényes, első begyújtás alkalmával mi is győződjünk meg laikus szemmel a fűtő-tüzelő berendezés szerkezeti épségéről.

Miután begyújtottunk figyeljünk arra, hogy a berendezésből ne tudjon szikra, parázs, forró hamu kiszóródni, mivel ezek éghető anyaggal érintkezve hamar tüzet okozhatnak.
– Emellett igyekezzünk kiszáradt fát használni fűtés alkalmával, hiszen a nedves fa égése közben kátrányt képez a kémény belsejében, leszűkíti a kémény átmérőjét, a füst nehezebben távozik, esetlegesen visszaáramlik, valamint a lerakódott kátrány be is gyulladhat elegendő hő hatására. Éppen ezért fontos gondoskodni a kémény szakszerű tisztításáról – hangsúlyozta a szóvivő.

Kitért rá, biztonságunk érdekében a fent felsorolt részletekre mindig ügyeljünk, gondoskodjunk a kémény szakszerű tisztításáról, ügyeljünk a fűtő-tüzelő berendezés környezetében található éghető anyagokra, alkalmazzunk nem éghető anyagú alátéteket, tálcákat a berendezés töltő nyílása mellett, valamint lehetőség szerint próbáljunk száraz fával fűteni.

Gombos Erik zárásként úgy fogalmazott, a felsoroltak mellett ajánlott beszerezni egy füstérzékelőt is, amely a tűz kialakulásának kezdeni szakaszában hang és fényjelzés leadásával riasztja a lakókat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.