- hirdetés -

A karácsony közeledtével egyre hidegebbre fordul az idő. A téli időszakban is fontos odafigyelnünk, kedvenceink védelmére. Utánajártunk, mire ajánlott mindenképpen ügyelnünk a fagyos időben.

A didergős hideg beköszöntével nemcsak mi emberek, hanem bundás kedvenceink is melegebb környezetre vágynak.
– Fontos, hogy a kint tartott kedvenceink számára biztosítsunk megfelelő helyet, amely kellően véd a hidegtől – kezdte az ismertetőt Busa Karin a Viharsarki Állatőrség Alapítvány tagja.

(Fotó: Rosta Tibor)

Hozzátette, védelmüket biztosíthatjuk többek között szigetelt kutyaházzal, emellett betehetünk szalmát is.
– A házakba kellő odafigyelés és ellenőrzés mellett fűtőpaneleket is beszerelhetünk, amely kellemes időt biztosít és keveset fogyaszt. Mindezeken kívül infralámpát is tehetünk kedvencünk mellé, ezt szintén ellenőrzött körülmények között, kapcsolóval szabályozhatjuk. A lámpa amellett, hogy meleget ad, fertőtlenít is – sorolta.

Kiemelte, ezek mellett kedvenceink számára beszerezhetünk önmelegítő fekhelyet is, amely a kutya saját testhőmérsékletét őrzi meg.
– Figyeljük meg, hogyan reagál kutyánk a házba helyezett termékekre, hiszen ha nem viseli őket, érdemes tovább keresgélni, hogy megtaláljuk a számára megfelelőt – hívta fel a figyelmet Busa Karin.

(Fotó: Rosta Tibor)

Mint mondta, fontos eszköz a kutyaház elejére rögzített hőfüggöny is.
– Sokan használnak szőnyeget erre a célra, azonban a hőfüggöny egy műanyag csíkokból álló gumírozott anyag, amely nyáron is véd a meleg ellen, még télen nem engedi be a hideget – tért ki rá.

A kutyaház mellett lényeges odafigyelni arra, hogy kedvencünk táplálására, valamint folyadékbevitelére is.
– Fontos, hogy nagyobb mennyiségben biztosítsunk langyos vizet négylábúink számára, amelyet érdemes gyakrabban cserélnünk annak érdekében, hogy elkerüljük annak megfagyását – mondta., majd folytatta, táplálásuk során érdemes zsírosabb tápot adni kedvencünknek. Ez lehet tepertő, illetve liba-vagy disznózsírral elkevert táp. Ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint ne legyen folyadék az eléjük rakott ételbe, mert könnyedén megfagyhat.

Télen, mikor sózzák az utakat, kellő odafigyeléssel sétáltassuk kedvencünket, hiszen a só kimarhatja kutyánk talpát.
– Kenjük be lábukat erre a célra szánt kenőccsel. Apró termetű kedvencünkre a téli időszakban adhatunk különböző ruházatot, hiszen rendkívül fázósak. A nagytestű kutyák és kistestű kedvenceink egyaránt fázhatnak a téli hidegben, ezért figyeljünk rájuk – zárta az interjút Busa Karin.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.