- hirdetés -

Több mint harmincéves hagyomány folytatódott november harmincadikán, szombaton, a Kincsem Parkban megtartott Orosházi Nap ügető futamaival. Ezen a versenyhétvégén szinte minden városunkról szólt.

Csupa Orosházához, az Orosházi Lovas Egyesülethez (OLE), a Bogárzói pályához kapcsolódó futamot rendeztek a fővárosi pályán. A díjak, a díjátadók, de sok ló és hajtó is városunkból érkezett ezen a szombaton. Zalai Gábor, ifj Kulik Ferenc, Kaczkó Edit és Kárai József nem először tette tiszteletét a fővárosban és ezen a napon is értékes helyezéseket szereztek.

A Bogárzói Hendikep nyitotta a futamok sorát. Több szállal is városunkhoz kötődik a Derby győztes idomár-hajtó, Kolozsi László. (Ő trenírozza a Kulik Farm lovait, orosházi feleséget választott magának, a lakodalmat is városunkban tartotta.) Ő győzött Victoria Top Secret szulkijában és mint kiderült, nem is utoljára ezen a napon. A díjakat az OLE elnökségi tagja, Tóthné Török Klára adta át.

Kolozsi László (középen) gyakori vendég a Bogárzói pályán is (Fotó: OLE)

Először futottak a Kincsem Parkban Tonnyó-díjat. A 101. Magyar Ügető Derby győztes lováról elnevezett futamon már orosházi dobogósnak is tapsolhattunk. A Kulik Farm lovát Andy Baby-t hajtó ifj. Kulik Ferenc a második helyen ért célba, a díjakat pedig nem is adhatta át más, mint Tonnyó tenyésztője és tulajdonosa, Kulik Ferenc.

A kiváló állatorvos, a lovas egyesület egykori elnöke emlékére futott, Dr. Németh András Emlékversenyen folytatódott a „Kolozsi-show”. Ismét a népszerű „Pók” hajtott át elsőnek a célvonalon, ezúttal Betty Evo-t kormányozva. Az Orosházi Lovas Egyesület elnökétől, Kulik Ferenctől vehette át a díjat.

Unipress hosszabb pihenő után egy előkelő második hellyel jelentkezett (Fotó: Péter Réka)

Az orosházi tenyésztésű Unipress nem először végzett dobogós helyen a fővárosi pályán. Győzelmei számát ezúttal nem gyarapította, de Kolozsival egy nagyon szép második helyet szereztek a Kulik Farm Díja Hendikepben. Unipress számára talán kellett volna még beiktatni a hosszabb pihenő után egy felhozó versenyt, de azért az ezüst is szépen csillog.

A nap fő futama, az Orosháza Város Nagydíja – Nagy László Emlékverseny volt. Nagyon színvonalas versenyt láthattunk, melyről a hozzáértők számára sokat elmond, hogy a győztes Vejko Mazsity 1.15.7-ben teljesítette a futamot. A nagydíjat Orosháza polgármesterétől, Dávid Zoltántól vehette át a győztes.

Orosháza Város Nagydíja győztesei és a díjátadók (Fotó: Kovács Gábor)

Az orosházi lovasok régóta ápolnak jó kapcsolatot a vajdasági kollégákkal. Ez sokszor több szakmai kapcsolatnál, barátságok is szövődtek az évek során. A Csantavéri egyesület két volt elnöke tiszteletére futották az Orosházi Barátok – Horváth Dezső és Kőműves Ferenc Emlékversenyt. Kolozsi László ezen a napon már harmadszor érkezett célba győztesként. A díjat ifj. Kőműves Ferenctől vehette át.

A magyarországi ügető leghosszabb távú versenye, a Baka Hendikep után ismét városunké volt a főszerep. A Gy + Gy Istálló Díja nem alakult szerencsésen a Kolozsi Lászó – Zsozsoka páros számára. Ismét meg lehetett volna a dobogó, de a hajrában az orosházi fogat előtt versenyző ló vágtázni kezdett és Kolozsinak is vissza kellet fogni a lovát, amivel el is úszott a dobogós helyezés lehetősége. A verseny díját, az ügetősport számára a sok eredményes versenylovat adó Gy+Gy Istálló egyik tulajdonosa, Kunos Gyula adta át.

Az orosházi nap programját az Orosházi Lovas Egyesület Díja zárta.

Dávid Zoltán polgármesternek rég szívügye a Bogárzói pálya sorsa. Szombati budapesti látogatása alakalmával, a jól sikerült Orosházi Nap végén, Dallos Gyula miniszteri biztossal és Zilai Istvánnal, a Kincsem Park telepvezetőjével és pályamesterével folytatott megbeszélést a lovas centrum jövőjével, jobb kihasználásával kapcsolatban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.