- hirdetés -

Idén december 6-ig adhatják le jelentkezésüket a központi felvételi vizsgákra a negyedik, hatodik és nyolcadik osztályos tanulók. Az orosházi középiskolákat is megkérdeztük: érinti őket a központi felvételi rendszer vagy az általános iskolákból hozott pontok alapján állapítják meg a rangsort?

A középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgára abban az intézményben kell jelentkezni, ahol a diák meg szeretné írni a tesztet. Ehhez egy jelentkezési lapot kell kitölteniük, melyet az Oktatási Hivatal honlapján találnak meg ide kattintva. A diákok még négy napig, azaz december 6-ig jelentkezhetnek, amivel azonban még csak részvételi szándékukat jelzik, a konkrét középiskolai jelentkezés egy másik űrlap kitöltésével történik. Ennek a határideje február 19.

A központi felvételit az egész országban ugyanabban az időpontban, január 18-án, 10 órától írják a diákok. Ez az időpont vonatkozik a négy- vagy ötosztályos középiskolákba, a hat- vagy nyolcévfolyamos gimnáziumokba, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezőkre is. A diákoknak egy magyar nyelvi és egy matematikai feladatlapot kell megoldaniuk, melyekre tárgyanként 50 pontot szerezhetnek.

Idén január 18-án írják meg központi felvételi vizsgájukat a diákok (Fotó: Rosta Tibor)

Az Oktatási Hivatal információi szerint január 23-án, 14 órától pótló felvételi vizsga megírására lesz lehetősége azoknak a jelentkezőknek, akik a január 18-i felvételin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. A vizsgák eredményeiről február 6-án kapnak értesítést a középiskoláktól, a jelentkezők felvételi jegyzékét pedig március 16-ig hozzák nyilvánosságra.

Mennyire érinti a központi felvételi vizsga az orosházi középiskolákat?

Az orosházi középiskolák közül a Székács József Evangélikus Iskolába jelentkezőket nem érinti a felvételi, a felvételi rangsort az általános iskolákból hozott pontok alapján állapítják meg. Az iskola azon tanulói, akik esetleg más intézményben szeretnék folytatni tanulmányaikat, a Táncsics Mihály Gimnáziumban írják meg a felvételit.

Hasonló a helyzet a GYSZC Kossuth Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium esetében, ahol szintén a pontszámok döntenek a jelenleg nyolcadik osztályos diákok felvételi sorrendjéről. A Táncsics Mihály Gimnázium az elmúlt évekhez hasonlóan a felvételit írató intézményekhez tartozik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.