- hirdetés -

Pályaválasztási kerekasztal beszélgetést tartottak Orosházán a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiumának ebédlőjében. A fórumon általános iskolák vezetőinek, végzős osztályok osztályfőnökeinek, pályaválasztási felelőseinek tartottak előadást.

Pályaválasztási napot tartottak a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiumának beiskolázási körzetében lévő általános iskolák vezetőinek, végzős osztályok osztályfőnökeinek, pályaválasztási felelőseinek, november 20-án.

(Fotó: Rosta Tibor)

– Az esemény célja, hogy bemutassunk, milyen lehetőségük van a szakképzésben a nyolcadikból ballagó fiataloknak. Új struktúrában indul 2020. szeptember elsejétől a szakképzés, erről szeretnénk bemutatót tartani a kerekasztal beszélgetés keretében – fogalmazott Gajdács Tibor a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiumának igazgatója.

Kiemelte, a beszélgetés során a felmerülő kérdésekre is szeretnének válaszokat adni, hogy megfelelő tájékoztatást tudjanak nyújtani az általános iskolákban dolgozók a szülőknek, illetve a hozzájuk forduló gyermekeknek.

– Nagyon fontosnak tartjuk az általános iskolákkal való kapcsolattartást és azt, hogy a pályaorientációs feladatokban segítsük munkájukat. Lényeges, hogy tudjanak a változásokról és arról, milyen lehetőségeik vannak a nyolcadikos diákoknak a továbbtanulásra – ismertette beszédében Kovács Zsuzsanna a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatója.

Az új szakmastruktúra 174 alap szakképesítésből áll. A szerdai fórumon résztvevők egy tájékoztatófüzetet is kaptak, amely tartalmazza a szakmák nevét, valamint leírását is.
– Az új szakmajegyzékben csak a hagyományos értelemben vett széleskörű szakmai ismereteket tartalmazó szakképesítések maradtak bent. Ezenkívül lényeges, hogy 2020. szeptember 1-jétől a legtöbb OKJ-s szakmát csak iskolai rendszerű képzésben lehet majd megszerezni – ecsetelték az előadáson.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.