- hirdetés -

Első közmeghallgatását tartja az újonnan megalakult képviselő-testület november 20-án. A város lakosai feltehetik kérdéseiket, elmondhatják panaszaikat és felvetéseiket a városvezetésnek.

Dávid Zoltán polgármester nyitotta meg a közmeghallgatást. A városvezető elmondta, hogy Bojtor István alpolgármester és az MSZP-s Fetser János később csatlakoznak. Kiemelte, hogy minden évben lehetőséget biztosítanak, hogy az emberek közvetlenül elmondhassák meglátásaikat, javaslataikat. Ezúttal rendhagyó módon gyermek közmeghallgatást is tartanak a Gyermekjogi Világnap alkalmából.

Podhorszky Viktória Anna szólalt fel először. A diákpolgármester, Kunos Roxána javaslatát tárta a képviselők elé, miszerint létrehozhatnának egy olyan díjat, amivel pedagógusokat, diákokat vagy civil szervezeteket díjazhatnának.

Dávid Zoltán polgármester válaszában kifejtette, hogy jelenleg is van hasonló elismerő címe a városnak, amivel jutalmazhatják az említett szervezeteket, szakembereket. Arról biztosította a fiatalt, hogy foglalkozni fognak a részletekkel.

Több szórakozási lehetőséget kértek a fiatalok

Bónus Máté orosházi lakos kapott szót. Kiemelte, a városon látszik az, hogy gyermekbarát település. Elmondta, éjszaka már nincs olyan hely a városban, ahol a fiatalok kikapcsolódhatnak. Hozzátette, a diáktanya padlástere nincs kihasználva, annak beépítését szorgalmazzák.

Dávid Zoltán elmondta, a padlástér beépítésének lehetőségét meg kell vizsgálni, amennyiben bővítésre alkalmas, akkor megpróbálnak forrást találni rá.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Fejes Róbertné kiemelte, lehetőséget kívánnak biztosítani a fiataloknak. Az Alföld Gyöngye Hotel mellett épülő szabadidős tér is a fiatalok bevonásával készül. Hozzátette, várják az ötleteket és megvizsgálják, hogy van-e keret. Elmondta, mindent megtesznek azért, hogy a fiatalok jól érezzék magukat és biztonságban legyenek Orosházán.

Korcsolyapályáról és új csúszdáról kérdeztek

A 13 éves Balogh Gábor Bence Gyopárosfürdőről érdeklődött, pontosabban arról, hogy tervez-e a város fejlesztést itt esetleg új csúszdák építését. A másik kérdése az adventi időszakra vonatkozott, idén is lesz-e lehetőségük a főtéren használni a korcsolyapályát.

Molnár Béla alpolgármester válaszolt a fiatal kérdéseire. Gyopárosfürdővel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg nincs napirenden a fürdő fejlesztése.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Egy közösségi medencét terveznek, ebben helyet kaphat egy csúszda is, de ez egy nehezen megtérülő befektetés. Az alpolgármester elmondta, hogy a fürdőben jelenleg a rengeteg fürdőzőnek kevés a vízfelület, elsősorban ennek a megoldásán dolgoznak.

A korcsolyapályával kapcsolatban elhangzott, hogy erre az évre nem tervezik felépíteni. Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. beszámolójára hivatkozva elmondta, nem volt indokolt, hogy idén is felállítsák a pályát. Kiemelte, ha igény van rá nem kizárt, hogy mégis lesz erre lehetőség.

Halász Dorka, a Kossuth szakképző tanulója elmondta, az iskolájuk előtt található parkos területet felújítására lenne szükség, padokat szeretnének kérni. Dávid Zoltán elmondta, megnézik, hogy van-e lehetőség erre.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Fejes Róbertné szintén elmondta, hogy meg kell vizsgálni a terület kihasználtságát. Kiemelte, a jövő évi költségvetésben lehetséges, hogy be lehet tervezni a parkosítást.

Molnár Béla is hozzászólt. A társadalmi megbízatású alpolgármester együttműködést szeretné felajánlani, nyitottak minden kérdésre. Azt javasolja, térjenek vissza erre témára.

16:10

Mátrai Stadion helyzete

Bogdánffy Csaba a Mátrai Stadion állapotát jelezte a testületnek. Az ott található szolgálati lakás tetején, nincs cserép. Az öltözőnek a teteje is veszélyes. Nincs rendszeres felügyelet, bárki bemehet a pálya területére. Azt javasolta, hogy az ott található szociális lakást fel kell újítani és felajánlani egy szociálisan rászorulónak, aki cserébe karbantartja, felügyeli a pályát. Hozzátette az extrém pálya környékén néhol sitt is van kiborítva, ha nem tesznek rendet, akkor a szeméthegy ott csak tovább növekedik.

Bogdánffy arról is beszélt, hogy a városban található hirdetőtáblák rontanak a városképen. Ezzel is tenni kell valamit álláspontja szerint.

Jelezte azt is, hogy a Székács iskola mellett a Pacsirta utcánál balesetveszélyes az üres füves terület. Az ott található fatuskó eltávolítását kérte.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Dávid Zoltán polgármester Benkő Ferencet, a VÜRT vezérigazgatóját kérte fel, hogy vizsgálja meg a felvetéseket és tegye meg a szükséges lépéseket. A szolgálati lakással kapcsolatos felvetést megköszönte a városvezető és arról biztosította a felszólalót, hogy megfontolják javaslatát.

Tóth-Kása Sándor fideszes képviselő, és az ULE elnöke elmondta, már dolgoznak azon, hogy megújulhasson a Mátrai Stadion. A Magyar Labdarúgó Szövetség elfogadta a pályázatot, az önkormányzat az önrészt már biztosította is az OMTK-ULE számára. Később indulhatnak el a közbeszerzési, tervezési folyamatok. A képviselő elmondta, ha minden megfelelően alakul, akár már jövőre is elkezdődhetnek a felújítási munkálatok. A pályázat tartalmazott lelátó felújítást, cserét is. Egyelőre a szövetség nem támogatta, de dolgoznak ennek a megvalósításán is. A céljuk, hogy méltó helyszínt teremthessenek az orosházi sportnak, sportolni vágyóknak.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Molnár Béla alpolgármester elmondta, hogy a pályázat megvalósításával nagyobb lesz a pálya. A futópálya nem lesz ekkora, de szeretné ha az amatőr sportolók számára is megfelelő lenne a stadion. Megjegyezte, hogy világítás hiányában nem lehet látni, valamint a fáról lehulló termés is nehezíti a salak használatát. Erre kért megoldást az alpolgármester.

Németh Béla (Fidesz) reméli, hogy a Tóth-Kása Sándor által felvázolt felújítás minél hamarabb megvalósul és az orosházi születésű labdarúgó Mátrai Sándor emlékéhez méltó lesz a stadion.

Szociálisan rászorulók helyzete

Rajki Emma orosházi lakos kapott szót. Gratulált a megválasztott képviselőknek, kiemelte, a Közösen Orosháza Városáért mozgalom képviselője, dr. Szabó Ervin érdemelte volna a polgármesteri címet.

Megkérdezte, a városvezetők mit tesznek a gyermekszegénység felszámolása érdekében? Kiemelte, nem az ingyenkonyhát kell támogatni, hanem a családokat kell megsegíteni. Javasolja, hogy ezt gondolják át. A gyerekek védelemre szorulnak, azt kéri, erre kiemelt figyelmet fordítsanak. Hozzátette, a lakhatási problémákat is meg kell oldani, volt példa arra, hogy gyermekes család került majdnem az utcára. Azt kérte a városvezetéstől, hogy dolgozzanak, mert eddig nem tapasztalta a munkát. Elmondta, sokat tett azért, hogy évekkel ezelőtt a korábbi polgármester, Dancsó József bekerüljön az orosházi városvezetésbe.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Kijelentette, Strasbourgig fog elmenni, hogy a város rászoruló lakosságának megfelelő támogatást nyújtsanak. Azt kéri, a városvezetés szolgálja az orosháziakat. A munkásszálló kapcsán elmondta, hogy előbb a helyiek lakhatását kellene megoldani, nem külföldi munkásokat Orosházára hozni. Hozzátette dr. Szabó Ervint nem segítette a város fejlesztési ötleteinek megvalósításában.

Rajki Emma elmondta, a lakosság csökkenésével csökkenni fog a gazdaság is, támogatni kell a vállalkozókat.

Dávid Zoltán arról biztosította a felszólalót, megvizsgálják a felvetéseket.

Szokolai-Olasz Mónika válaszolt Rajki Emma felvetéseire. Véleménye szerint, aki Orosházán rászoruló, az ellátásban részesül. A képviselő felsorolta, hogy milyen ellátásokat vehetnek igénybe a rászorulók. Kiemelte, aki az Egységes Szociális Központhoz fordul nem marad segítség nélkül.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Fejes Róbertné egyetért Szokolai-Olasz Mónikával. Az alpolgármester elmondta, a Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata országosan elismert munkát végez, sosem hagynak senkit segítség nélkül.

Rajki Emma újból szót kért, majd újból elmondta, hogy fel kell számolni a gyermekszegénységet és meg kell teremteni a szociális biztonságot, mert sok orosházi nem kapja meg a segítséget. Felszólította a városvezetést, hogy cselekedjenek a szegénység felszámolásán. Hozzátette, a hivatali dolgozók többször is sértő hangnemben beszéltek vele.

Dávid Zoltán visszautasította a hivatali dolgozókat érő vádakat, és elmondta, az alkalmazottak megfelelően végzik munkájukat.

Molnár Béla kapott szót. Kiemelte, Rajki Emmát régóta ismeri. Megkérte, hogy ne sértegesse a hivatali dolgozókat, mert nem érdemlik meg.

Németh Béla is szót kért. Kiemelte, Rajki Emma szociális érzékenysége elfogult. Hozzátette, Rajki Emma a köz nevében nyilatkozik, de saját érdekeit helyezi előnybe.

Rajki Emma szerint Németh Béla nem mond igazat.

Fejes Róbertné felajánlotta a kistérség segítségét. Megkérte Rajki Emmát, hogy a rászorulókat irányítsa hozzá, segítséget fognak adni.

Sebők Éva kért szót, egy dologra kíván kitérni. Vázolta elképzelését, miszerint a szociális alapon történő csomagosztás esetén ne történjen média megjelenés, ezzel is megőrizve a rászorulók méltóságát.

Molnár Béla Rajki Emma stílusát nehezményezte. Sebők Éva felvetését azzal egészítette ki, hogy a magán kampányokat se adja le a média.

Lövei Ferenc a média megjelenéssel kapcsolatban elmondta, meg lehet fontolni. Hozzátette, körzetében minden csomag osztáskor a résztvevők hozzájárulását kéri a média megjelenéssel kapcsolatban.

Bodóczi Sándor, a Közösen Orosháza Városáért mozgalom képviselője kérelmezte, hogy a helyi médiában jelenjen meg milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a szociálisan rászorulóknak.

Raffai János szerint az előtte felszólaló felvetéseit egészítette ki, miszerint a szegénység nincs megoldva, majd rámutatott hogy ez egy országos probléma, ezt helyi szinten nem lehet megoldani. A gazdaság fejlesztésével viszont megoldható, hiszen az magával hozza a munkát, dolgozókat és a megfelelő fizetést. Ha ez fejlődik, akkor az hozzájárul ahhoz, hogy ne máshol, hanem itt helyben dolgozzanak a fiatalok.

Arról is beszélt, hogy a Bajcsy-Zsilinszky utcán áldatlan állapotok vannak. Baleset volt, egy kerékpárost ütöttek el. Nincs elég parkoló, a közlekedés sem megfelelő. Ezt meg kell oldani véleménye szerint, mert az óvoda miatt rengeteg kisgyerek fordul meg ott a környéken.

Fejes Róbertné alpolgármester elmondta, hogy Orosházán jelenleg munkaerőhiány van. A Start Munkaprogramban 500 főről 63 főre morzsolódott le öt év alatt a munkavállalók száma, ennyien kaptak helyet a munkaerőpiacon.

Dávid Zoltán megköszönte a közmeghallgatáson felszólalók felvetéseit, majd berekesztette az ülést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.