- hirdetés -

A foltvarrás és a különböző kézműves foglalkozások kedvelői igyekeztek november 16-án a Petőfi Művelődési Központba. Az intézmény Szokolay Sándor-termében tartotta meg hagyományosan ősszel rendezett kiállítását az Orosházi Foltvarró Egyesület.

Több mint húsz éve gyűltek össze először Orosházán a foltvarrást kedvelők, kezdetben egy kis kreatív kikapcsolódás, a szabadidejük hasznos eltöltése volt a célja a közös munkának. Ezt követően megalapították az Orosházi Foltvarró Egyesületet, majd hamarosan kiállításokon is bemutatták munkáikat.

Nem volt ez másként november 16-án sem, amikor a Petőfi Művelődési Központ Szokolay Sándor-termében rendezték meg a már hagyományos Foltvarró Napjukat. Az egyesület tagjai és az érdeklődők mellett a jó kapcsolatnak és a családias közegnek köszönhetően a környékről és távolabbi városokból is érkeztek foltvarrók.

Hagyományosan ősszel tartja évente rendezett kiállítását a foltvarró egyesület (Fotó: Rosta Tibor)

Antalócziné Balogh Ágnes Karcagról látogatott Orosházára, hogy megnézze az idei tárlatot.
– Én a foltvarrást hobbiként végzem a szabadidőmben, olyan kikapcsolódás ez, amivel az ember értelmesen el tudja tölteni a szabadidejét, ráadásul még szép alkotásokat is készíthet. Nagyon tetszik a kiállítás sokoldalúsága, sokféle különböző technikát láthatunk – nyilatkozta.

A rendezvény megnyitóján először Lajti Tímea, a Petőfi Művelődési Központ ügyvezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, hogy büszkén nézhetnek végig idei kiállítási anyagaikon az orosházi foltvarrók, műveikkel élményt és örömet nyújtanak. A közösség és az együttműködés ereje mutatkozik meg a rendezvény vendégei által viselt, körtefát szimbolizáló kitűzőn is, melyet szintén az egyesület tagjai készítettek.

A foltvarrás mellett szívesen próbálnak ki más kézműves tevékenységeket is (Fotó: Rosta Tibor)

Ezt követően a foltvarró egyesület vezetője, Végváriné Rehák Gizella mondott köszöntőt és ajándékozta meg a csapat tagjait és vendégeiket. Mint mondta, aki ésszel és szívvel egyszerre tud dolgozni az művész és ezt az idei tárlat munkái is bizonyítják. A szakkör tagjai a foltvarrás mellett más kézműves tevékenységeket is kipróbáltak, a kiállításon ékszereket, szőnyegeket, papírból fonott kosarakat szintén megtekinthettek az érdeklődők.

– Havonta kétszer találkozunk és készítünk alkotásokat, de szívesen elmegyünk a környékbeli csoportok rendezvényeire is, hiszen mindig lehet újdonságokat tanulni egymástól, emellett nyaranta foltvarró táborokat is rendezünk. A kiállítás ennek megkoronázása, ahol különböző varrással kapcsolatos programokon vehetnek részt a látogatók – mesélte Végváriné Rehák Gizella.

Idén is színes kiállítási anyag gyűlt össze (Fotó: Rosta Tibor)

A köszöntéseket követően a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei mutatkoztak be hegedűn és csellón előadott produkcióikkal. A foltvarrást kedvelők ezután érdeklődve vehették szemügyre a kiállítás anyagát.

Az Orosházi Foltvarró Egyesület kiállítását november 22-ig tekinthetik meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.