- hirdetés -

November a fogászati hónap. Ebben az időszakban többször kerül szóba fogaink egészsége és az ezzel foglalkozó intézmények is.

A Fogászati Hónap Magyarországon minden év novemberében van.
Ez az egyik legnagyobb országos kampány fogaink, szánk egészségéért. Célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a fontos egészségügyi problémákra és javítsa a lakosság szájhigiéniáját, ezáltal a fogorvosok több ezer embernek tudnak segítséget nyújtani fogászati problémáikkal kapcsolatban.

A szakemberek rengeteget hangsúlyozzák a megelőzés, a prevenció fontosságát. Ennek, a saját szájhigiéné kialakításán túl fontos terepe a gyermekkortól elkezdett rendszeres ellenőrzés, az iskola fogászat is.

Orosházán 1939-ben indult

Senki sem szeret fogorvoshoz járni, ugyanakkor a fogak egészségének rendszeres ellenőrzése rendkívül fontos. Ezt már régen, a II. világháború előtt is tudták. Orosháza akkori vezetése 1939 októberében indította el az iskola fogászatot. Mint az akkori Friss Újság cikkéből kiderül, a szegényrendelőnél alakítottak át egy szobát az iskola fogászat számára.

” Az iskolafogászat kiterjed az összes elemi iskolába járó gyerekre, azonban rendszeres fogellenőrzésben egyenlőre csak az első osztályosok részesülnek” – olvashatjuk az Orosházi Friss Újság egyik 1939 októberi számában.

A kezdeteknél három kategóriát különböztettek meg. „Az első kategóriában a vagyonosabb szülők gyermekei lesznek, akik magánorvossal kezeltetik fogaikat, s az iskolafogászat vezetője csak az ellenőrzést gyakorolja, illetve a fogbetegségre felhívja a figyelmet. A második kategóriába azok a gyermekek tartoznak, akik a magánorvosi fogkezelési díjat fedezni nem tudják, de a kezelésért valami minimálisan megállapított összeget fizethetnek, ezeket az iskolafogászat keretében kezelik. A harmadik kategóriába a teljesen szegénysorsú gyerekek tartoznak, akiknek fogkezelését díjmentesen látja el az iskolafogászat.” – olvasható a cikkben.

Az 1939-es kezdetektől persze messze jutottunk – és nem csak a technika fejlődését tekintve – de azt hiszem büszkén tekinthetünk vissza az akkori időkre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.