- hirdetés -

A családi, baráti kapcsolatok témakörében tartott előadást dr. Domján Mihály november 6-án, a Petőfi Művelődési Központ Bubik-termében.

Egy pályázati támogatás keretében megvalósuló előadás helyszíne volt november 6-án a Petőfi Művelődési Központ Bubik-terme. Dr. Domján Mihály szakpszichológus és családterapeuta előadásában kiemelte, mindannyian mást értünk szeretet alatt, mindannyian más származási családból érkezünk.

– Ezekben a családokban mindenki megtanulja, hogy mi a szeretet, miből tudjuk megélni. Ez azonban később, amikor saját családot alapítunk, akkor nem biztos, hogy értékkel bír. Sokszor a legjobb szándékú emberek elmennek egymás mellett, nem beszélik meg egymással igényeiket – mesélte prezentációjának lényegét dr. Domján Mihály.

A családdal és barátokkal töltött, valamint magunkra fordított minőségi idő volt az előadás témája (Fotó: Rosta Tibor)

Elmondta, fontos szempont, hogy töltünk-e egymással elég minőségi időt. Ez jelenthet egy hétköznapi közös vacsorát, sétát, vagy akár csak egy beszélgetést, a szülők játékát gyermekeikkel. Hiszen az a család, ahol nincs kapcsolat, vagy nem ápolják megfelelően, ott nem jön létre szeretet és biztonság, csak az elvárások maradnak meg.

Hozzátette, minőségi időt természetesen nem kizárólag a családdal lehet tölteni, hiszen érdekes kérdéskört jelent a témában a család mellett a barátokra vagy a saját magunkra fordított időszak.
– Szükség van énidőre, vagy más néven létidőre, ami sokszor nincs meg. Az emberek maximalisták, akik meg akarnak felelni mindenfajta elvárásnak, ami miatt feszültté válnak, kiégésre jellemző tüneteket produkálnak – mondta.

Fontos kérdéskör, hogy hogyan szerzünk örömöt másoknak (Fotó: Rosta Tibor)

A sokak által megtekintett rendezvényen így a család mellett a baráti kapcsolatok és a saját magunkkal való kapcsolatunk kérdésköre is fontos szerepet kapott. Dr. Domján Mihály kihangsúlyozta, ha a jó szándékú emberek nem tudnak nemet mondani, hosszú távon feszültekké, idegesekké válnak, amivel önmagukat gyengítik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.